Foto: Carol Dohmen

Code rood

Column door Carol Dohmen

De start van het nieuwe jaar stond in het teken van superlatieven. In gewoon Nederlands: de overdrijvende trap. Het begon allemaal vrij rustig, met weinig vuurwerkongelukken en een matige oudejaarsconference van Joep. De lieve jeugd in Wijk bij Duurstede had zich zo braaf gedragen dat er geld overbleef in het potje vuurwerkellende van de gemeente. Als beloning mocht diezelfde jeugd het geld besteden aan een voorziening of activiteit naar keuze. Al snel was het land te klein. "De wereld op zijn kop!" "Moet niet gekker worden!" "Duizenden euro's beloning voor het niet plegen van strafbare feiten!" De verontwaardiging was groot, vooral bij de liberalen (bekend om hun onberispelijke staat van dienst, google gerust even op relletjes, VVD en Ministerie van Justitie). Het ging welgeteld om € 8440 en de Wijkse schattenbouten kozen geheel onbaatzuchtig een doel dat voor andere jongeren leuk is. Storm in een glas water dus.

Van een andere orde was het hoogwater dat ons land instroomde. Zandzakken voor de deur, stormvloedkeringen dicht (of juist open, ik snap het nooit), extra dijkcontrole en het vee veilig op stal. We waanden ons Hansje Brinkman 2.0, één en al technisch vernuft gemengd met het koene bloed van de jongens van Jan de Witt. Over het koene bloed van onze veelbezongen voorvaderen ontstond later in de maand weer een andere rel vanwege een vermeende beeldenstorm op straatnaambordjes. Ook dit werd weer overtroffen door het volgende superlatief: Westerstorm. In gewoon Nederlands: een heel erg overdreven manier van waaien, zoals veel dat uit het westen komt vaak overdreven is.

Het KNMI stak Rijkswaterstaat naar de kroon en schakelde snel op van code oranje naar code rood. Een maatschappij ontwrichtende dag was aangebroken. Thuisblijven, luidde het onheilspellende advies, vrouwen en kinderen eerst. Wie nog een atoomschuilkelder had, kon deze vandaag nog testen. Eerlijk is eerlijk, het was indrukwekkend. Er zijn slachtoffers gevallen en de schade is groot. Maar maatschappij ontwrichtend? Ik had de hele dag stroom, water en internet, genoeg te eten, het ziekenhuis was open en er was bij mijn weten geen bankrush. OV was wel een dingetje ja. Een boze meneer op TV schold de NS de huid vol, eerst dat gejammer over blaadjes, nu weer bomen op de rails en waarom waren er niet genoeg bussen? Het leek hier jandorie de derde wereld wel. Hij wilde naar huis en wel nu. Van Hansje Brinkman of Jan de Witt was geen spoor te bekennen……. Een mevrouw met haar zoontje op de arm reageerde een stuk relaxter. Nee, voorlopig konden ze niet naar huis. Over een paar uur waarschijnlijk ook nog niet. Dan gingen ze maar eens een broodje eten. Zouden vrouwen van nature beter met code rood kunnen omgaan? Een nieuw warmterecord staat voor deur. Kunnen wij vrouwen ook wel mee dealen. Wij overdrijven niet zo.

Meer berichten