Lieke ziet haar toekomst zeker in de musicalwereld, voor of achter de schermen. FOTO: Lydia van der Meer
Lieke ziet haar toekomst zeker in de musicalwereld, voor of achter de schermen. FOTO: Lydia van der Meer (Foto: Mitch Huisman)

'Lieke' treedt op in Tina de musical

Zaterdagmiddag 3 februari a.s. is een bijzondere dag voor Lieke van den Akker. Zij treedt dan op in Tina de musical in Theater Figi. Lieke is nu al best zenuwachtig voor zaterdag, want er komen veel mensen kijken; familie, vrienden, klasgenootjes. "Voor iedereen is het een leuke show om naar toe te gaan", vertelt Lieke. "Voor mij is het extra spannend om in mijn eigen woonplaats op te treden."

door Lydia van der Meer

Zeist - Uit 4000 aanmeldingen is de veertienjarige Lieke met vijf andere meisjes geselecteerd voor de hoofdrol van Tina. Zij moeten de rol verdelen, omdat ze volgens de wet niet iedere avond mogen optreden. Tussen een voorstelling moet minimaal 24 uur rust zitten. "Ik heb nu ongeveer acht avonden gespeeld en ik mag er nog 10 doen."

"Toen ik negen jaar was, heb ik meegedaan aan het Kinderen voor Kinderen Songfestival. Dat was mijn eerste echte podiumervaring. Mijn eerste rol was in de sprookjesmusical Klaas Vaak. Daarna heb ik Louisa von Trapp gespeeld in de Sound of Music, toevallig afwisselend met mijn zus. Zij zit ook 'in het vak'." Het ging niet altijd over rozen om een rol te krijgen in een musical. Lieke heeft veel audities gedaan, en is ook wel eens afgewezen. Toch is ze altijd doorgegaan. "En nu heb ik mijn eerste hoofdrol te pakken."

De combinatie met school is niet altijd makkelijk, maar is zeker wel te doen, vindt Lieke. "Ik zit op het Jordan Montessori Lyceum Utrecht en heb veel huiswerk. Gelukkig haal ik goede cijfers, dus het gaat goed. In de zomerperiode hebben we heel vaak gerepeteerd. Ieder weekend op en neer naar Amsterdam en vaak ook nog doordeweeks. Dat was heel erg leuk. De combinatie van zingen, dansen en acteren en om voor zoveel mensen op het podium te mogen staan, vind ik heel vet."

"Of ik weleens een blunder heb gemaakt?" Lieke begint heel hard te lachen. "Ja. Dat was tijdens de eerste show van Tina de Musical in het RAI Theater. Ik dacht dat de scene klaar was en toen ben ik het toneel afgelopen, maar er kwam nog een heel stuk. De rest van de kinderen dacht, oh nee wat nu?! Uiteindelijk zijn ze ook het toneel maar afgelopen. Gelukkig heeft niemand het doorgehad. Maar er was wel een hele scène weg."

De eerste musical die Lieke zag als kind, was Mary Poppins. Dát is haar droomrol. Die rol zou ze heel graag willen spelen. "Bij Mary Poppins is het allemaal begonnen, vanaf dat moment wilde ik niets liever dan in een musical spelen. Mijn toekomst zie ik zeker in de musicalwereld, voor of achter de schermen. Als ik kan kiezen sta ik op het podium. Dat vind ik toch het leukst".

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor Tina de Musical a.s. zaterdagmiddag om 15.00 uur. Kijk voor informatie en tickets op www.figi.nl

Meer berichten