Onder leiding van Henk ter Voorde en begeleid accordeons worden zeemansliedjes en vooral Engelse shanty's en seasongs gezongen. FOTO: Rutger van den Hoofdakker
Onder leiding van Henk ter Voorde en begeleid accordeons worden zeemansliedjes en vooral Engelse shanty's en seasongs gezongen. FOTO: Rutger van den Hoofdakker (Foto: Mitch Huisman)

'The Drunken Sailor' door Nootdweer

Het Torenlaantheater bruist van de activiteiten en biedt ruimte voor muziek-, toneel- en zangverenigingen zoals het Shantykoor Nootdweer. Henk ter Voorde is sinds de oprichting in 2002 lid en muzikaal leider van het koor.

door Rutger v/d Hoofdakker

Zeist - "Shanty's zijn oude zeemansliederen ", legt Henk uit. "We zingen vaak klassiekers zoals 'The Drunken Sailor'. Deze song werd door de zeelieden vaak gezongen bij het hijsen van het zeil. Op de maat van "hooray up she rises" werd het zeil gehesen met een gezamenlijk ruk aan het touw. .Het zingen was ook een manier tegen de verveling aan boord. Het leven van een zeeman was zwaar. Alles was slecht aan boord zoals het eten en het slapen. Uiteraard gingen vele songs over vrouwen." Henk glimlacht: "Wij zingen nu graag om mensen een plezier te doen."

Het is misschien vreemd dat er in Zeist bij gebrek aan zee een Zeemanskoor is, maar Henk wijst erop dat er vroeger in de jaren '30 van de vorige eeuw over de Grift vanaf Utrecht jaarlijks wel 3000 schepen kwamen naar de Haven van Zeist die toen bij de Oude Kerk / Dorpstraat lag. "Na de Tweede Wereldoorlog ging het vervoer meer en meer per vrachtwagens", zegt Henk. "De Grift werd onbevaarbaar".

Nootdweer kent nu 60 leden tussen de 40 plus en midden 70 jaar oud. "Net als bij alle andere koren in Zeist is het ledental stabiel", zegt Henk. "Soms stopt er iemand en soms komt er weer een nieuw lid bij. Noodtweer doet alleen maar Shanty's en naast de zang zijn er slechts een paar accordeonisten die voor de enige begeleiding zorgen. Andere Shantykoren maken gebruik van complete orkesten." Vroeger werd er jaarlijks een Shantyfestival in Zeist met vele koren gehouden, maar na tien jaar werd er mee gestopt. In de omgeving van Zeist (Driebergen en Woudenberg) worden wel Shantyfestivals georganiseerd.

Het Shantykoor repeteert om de twee weken en treedt per jaar circa 40 keer op. Afgelopen zondag verzorgde het koor in de fraaie Sint Josephkerk nog een optreden tijdens de benefietmiddag waarbij ook Tineke Schouten aanwezig was. "Dit jaar treden we nog op tijdens feesten en partijen", zegt Henk. "En ook bij verzorgingshuizen en voor verstandelijke gehandicapte kinderen. Ook gaan we langs bij scholen en vertellen verhalen over het leven op zee en dan zingen we ook shanty's met de kinderen. Op 18 maart is er optreden met meerdere koren in Austerlitz. Op 25 maart wordt er tijdens een avond met andere groepen die Folk en Ierse songs zingen, opgetreden."

www.torenlaantheater.nl en www.nootdweer.nl

Meer berichten