Na de Tweede Wereldoorlog begon Verboom zijn spiegel- en lijstenmakerij aan de Jagerlaan in Zeist. FOTO: Archief
Na de Tweede Wereldoorlog begon Verboom zijn spiegel- en lijstenmakerij aan de Jagerlaan in Zeist. FOTO: Archief (Foto: Mitch Huisman)

Vorstelijk gewinkeld bij … Verboom Spiegels en Lijsten

In deze serie blikken betrokkenen terug op winkels die hun stempel drukten op Zeist. Henny Slomp – Verboom vertelt over de Spiegel- en Lijstenfabriek van haar oom, Hendrik Johannes Verboom.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST – "Hendrik Johannes was de broer van mijn vader - Klaas Verboom. Beiden konden goed tekenen en schilderen. Mijn grootmoeder was al jong weduwe geworden en van jongs af aan moest mijn oom - de oudste van 5 kinderen - werken om mede in het onderhoud van het gezin te voorzien. Van een rijke dame kreeg hij geld om een opleiding schilderen en lijsten maken te volgen, zodat hij toch zijn talent kon volgen. Hierna deed hij een kunstopleiding in Utrecht. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij zijn spiegel- en lijstenmakerij aan de Jagerlaan in Zeist. Hij werkte uitsluitend voor particuliere, welvarende klanten uit Zeist. Alle bestellingen werden met de hand op maat gemaakt. Hij was een echte vakman in het inlijsten en restaureren van schilderijen. Hij verdoekte ook schilderijen die in slechte staat verkeerden. Verdoeken is het vervangen van het oorspronkelijke linnen door nieuw doek. Verder verkocht hij penselen in diverse soorten en maten, verf van enkele merken en andere teken- en schilderbenodigdheden. Het schilderlinnen en tekenpapier werden bewaard in grote eikenhouten kasten met lange, brede laden. De voordeur was vol met ansichtkaarten van Zeist, die binnen te koop waren. Ook voor kleine zilveren fotolijsten en houten schilderlijsten kon men er terecht. Op de toonbank stonden glazen displays met allerlei afbeeldingen. Op de eerste verdieping was een grote voorraad lijsten en andere verkoopwaar. Na het overlijden van mijn oom waren mijn vader en ik geruime tijd bezig met het uitzoeken en opruimen van de spullen. De werkruimte was achter de winkel en hing vol met materialen en gereedschappen. Hij schilderde graag zelf in zijn vrije tijd en verkocht zijn werk in de winkel. Ook tekeningen van mijn vader hingen er voor de verkoop. De winkel was een soort galerie. Mijn vader hielp Hendrik vaak in de zaak, onder meer met de bezorging van schilderijen, lijsten en spiegels bij klanten. Hendrik was een echte kunstenaar. Zodra dat mogelijk was, hielp graag jonge schilders financieel zoals hij op zijn beurt in zijn jeugd geholpen was."

Meer berichten