Wethouder Erica Spil heeft zich hard gemaakt voor meer vrouwelijke wethouders in Nederland. FOTO: Agnes Laurens
Wethouder Erica Spil heeft zich hard gemaakt voor meer vrouwelijke wethouders in Nederland. FOTO: Agnes Laurens

Wethouder Erika Spil genomineerd

Door Agnes Laurens

Wethouder Erika Spil heeft de afgelopen tijd de lokale media flink in beroering gebracht! Zij heeft zich namelijk hard gemaakt voor meer vrouwelijke wethouders in Nederland.

Bunnik - Vrouwelijke wethouders zijn er nog veel te weinig. En om hier aandacht voor te vragen heeft ze gedreven campagne gevoerd in de media. In september van het vorige jaar is er een wethouders manifest geweest in het gemeentehuis in Odijk.

Genomineerd

Spil besloot om tot actie over te gaan en startte een campagne voor meer vrouwelijke wethouders. Op het moment zijn vrouwen echt onder vertegenwoordigd: "Er zijn in Nederland maar 2 colleges die volledig uit vrouwen bestaan tegenover 150 colleges die volledig uit mannen bestaan, de overige bestaan uit mannen en vrouwen," legt Spil uit.

Voor haar intensieve campagne is Spil genomineerd voor de Vrouw in de Media Award in de provincie Utrecht, die dit jaar voor de tweede keer zal worden uitgereikt. Zij is ontzettend blij met haar nominatie: "Het zou erg leuk zijn als ik win!" vertelt Spil enthousiast. Voor haar is het erg belangrijk dat meer vrouwen zich gaan aanmelden om wethouder te worden. Dat is de eerste stap. In december waren er al twintig aanmeldingen, maar volgens Spil is dit niet genoeg. "Nog meer vrouwen mogen zich aanmelden," aldus Spil.

Advies voor Bunnikse vrouwen

Veel vrouwen denken dat ze de benodigde kwaliteiten niet in huis hebben, terwijl mannen al snel van mening zijn dat ze de functie wel aan kunnen. Volgens Spil mogen vrouwen zelfverzekerder zijn, want vrouwen kunnen meer dan ze denken. Spil verklaart dat "de nadruk meer ligt op wat er niet mogelijk is in plaats van wat een vrouw wel kan." Vrouwen moeten dus vooral benadrukken wat hun krachten zijn. Een ander advies van Spil is om te durven dromen en om je ambities waar te maken –maar durf ook eens een keer te falen. Bunnikse vrouwen doen het overigens goed, "daar kunnen andere gebieden in Nederland wat van leren," aldus Spil.

Meer berichten