De publicaties van Herman uit de Bosch zijn verkrijgbaar via het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) en hebben betrekking op onderwerpen die met Zeist te maken hebben. FOTO: Maarten Bos
De publicaties van Herman uit de Bosch zijn verkrijgbaar via het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) en hebben betrekking op onderwerpen die met Zeist te maken hebben. FOTO: Maarten Bos

Zeistenaar schrijft veertiende boek

Door Maarten Bos

De 64-jarige Herman uit de Bosch uit Zeist heeft onlangs zijn veertiende boek geschreven. Zijn publicaties, die verkrijgbaar zijn via het Zeister Historisch Genootschap (ZHG), hebben betrekking op onderwerpen die met Zeist te maken hebben.

Zeist - Zo heeft hij geschreven over de Sociale Werkvoorziening Zeist (SWZ, nu BIGA), middenstanders in Zeist en Zeister scholen. Ook heeft hij zijn memoires gepubliceerd en een boek uitgebracht over 80 jaar ado speelgoed.

Voldoening

Herman: "Ik heb van 1978 tot 2006 bij de SWZ gewerkt. Daarna ben ik in de WAO terechtgekomen omdat ik primair progressieve multiple sclerose (MS)heb. Door de MS en door het feit dat ik afasie heb is schrijven voor mij extra zwaar.

Maar dat maakt het ook een uitdaging. Ik ben altijd een vechter geweest en de voldoening is groot als ik een tekst klaar heb". Overdag werkt Herman graag met zijn handen en zet dan onder meer het houten ado speelgoed in elkaar. Dat speelgoed wordt sinds de jaren 1920 door mensen met een beperking gemaakt (ado betekent arbeid door onvolwaardigen). 's Avonds werkt hij 2 ½ uur aan zijn boeken. Hij is in 1999 begonnen met de uitgave SWZ, 45 jaar sterk in mensenwerk.

Andere publicaties

Daarna volgden vele andere publicaties, bijvoorbeeld over Zeister wasserijen, slagerijen, melkboeren en bakkers. "De uitgave over wasserijen was veelgevraagd", legt Herman uit. "Mensen kunnen zo'n tekst bij het ZHG bestellen en ze krijgen dan een cd met fotohoes die ze in de computer kunnen doen".

'Meer dan schrijfwerk alleen'

Wat Herman in zijn hoofd heeft kan hij ook maken. Daarom doet hij meer dan alleen schrijfwerk. "Het ado speelgoed waar ik me mee bezighoud werd eerst in elkaar gezet door tuberculosepatiënten. Daarna nam de SWZ de productie in 1964 over. Nadat de SWZ ermee stopte is dit artikel aan een nieuw, derde leven begonnen.

Ado speelgoed

' Een groot deel van die geschiedenis beschrijf ik in mijn boek over 80 jaar ado speelgoed uit 2003", aldus Herman .Herman heeft een aantal beperkingen maar verveelt zich geen moment. Grote pluim voor wat hij voor elkaar krijgt.

Meer berichten