Habtom en Ahmad zijn beiden ruim een jaar in Nederland en worden geholpen door Simone en Jouke van Taalmaatjes. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Habtom en Ahmad zijn beiden ruim een jaar in Nederland en worden geholpen door Simone en Jouke van Taalmaatjes. FOTO: Asta Diepen Stöpler

De Taalmaatjes in actie

Grapjes, plagerijtjes en tussendoor ook veel uitleg. Ahmad, Habtom, Simone en Jouke lijken al jaren bevriend, maar in werkelijkheid kennen ze elkaar slechts 4 maanden. Zij zijn sinds september elkaar Taalmaatjes. Habtom (26) komt uit Eritrea en Ahmad (24) uit Syrië. Voor de inburgeringscursus zijn zij geslaagd, nu is het tijd om de Nederlandse taal in de praktijk te leren. Het echtpaar Simone Prins en Jouke Rypkema helpt hen als vrijwilligers hierbij via het project Taalmaatjes.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST – Habtom en Ahmad zijn beiden ruim een jaar in Nederland. Ze wonen in Zeist, volgen via Elyco talen een cursus Nederland. Beiden willen graag verder met hun leven en hebben duidelijke toekomstplannen. Habtom werkt momenteel als kok op vrijwillige basis bij het congrescentrum Better Future in Austerlitz. Hij wil graag een sportopleiding doen. Ahmad wil zijn master Boekhouden halen, in vervolg op zijn bachelor studie in zijn vaderland. "Eerst moeten we goed Nederlands spreken."

Simone (docent Spaans en Duits) en Jouke (bouwkundig ingenieur, timmerman) meldden zich afgelopen zomer aan bij Taalmaatjes. Een deel van hun spaarzame vrije tijd besteden ze graag aan het helpen van nieuwkomers. Ahmad is gekoppeld aan Simone; Habtom aan Jouke. "Centraal staat het leren van Nederlands in het dagelijks leven. Wat zeg je tegen de dokter? Hoe gaat een koffievisite bij de buren", legt Simone uit.

"We zien elkaar wekelijks en we praten dan vaak over van alles en nog wat. Laatst hebben we een avond mens-erger-je niet gespeeld, gezellig en leerzaam." Ahmad vult aan dat het "hard werken is om de taal goed onder de knie te krijgen. Ik kijk elke dag naar de Nederlandse televisie, doe vaak boodschappen en heb 3 dagen per week intensieve Nederlandse les. Ik leer het beste door veel te oefenen."Habtom leest graag boeken en praat met zoveel mogelijk mensen. Hij en Jouke zijn meer met praktische zaken bezig. "Laatst was mijn fiets kapot en kon niet gerepareerd worden", vertelt Habtom.

"Jouke heeft me geholpen om bij rijwielzaken en via Marktplaats een goede fiets voor een lage prijs te krijgen. Dit is helaas niet gelukt, maar we blijven zoeken."

De vier putten merkbaar veel voldoening uit hun contact en het plezier spat er af tijdens het interview voor de Nieuwsbode. "We leren ook veel van elkaars cultuur", vertelt Jouke. "In Nederland is het de gewoonte op de afgesproken tijd te komen." Habtom: "Ik moest hier behoorlijk aan wennen. In Eritrea is het normaal om minstens een uur te laat te komen."

Habtom wil graag met ouderen in contact komen om mee op te trekken. "In mijn cultuur is het normaal dat jongere mensen met senioren om gaan en hen met van alles en nog wat helpen. Ik mis dit hier." Ahmad zoekt een stageplek in de boekhouding/administratie. Wie kan hen helpen? En aan een goede, goedkope (liefst gratis) fiets voor Habtom? Informatie via simoneprins@live.nl.

Belangstelling om ook Taalmaatje te worden? Het Taalhuis Zeist is een samenwerkingsproject van Ideacultuur, gemeente Zeist en MeanderOmnium. Bibliotheek.ideacultuur.nl/collectie/taalhuis-punt/taalhuis-zeist, mail taalhuiszeist@ideacultuur.nl en telefoon 030 691 6944.

De wereld is vol met taal. Teksten vind je overal om je heen. Veel zaken regel je via het internet. Maar wat doe je als de Nederlandse taal moeilijk voor je is? Dan loop je, net als veel andere mensen, tegen veel dingen aan. Blijf er niet mee zitten en neem contact op met Taalhuis Zeist. Zij helpen je graag. Taalhuis Zeist is twee keer per week open.

Meer berichten