Logo nieuwsbode-zeist.nl


Brouwtheater is sinds een half jaar gevestigd in een pand aan de Dolderseweg met een moderne brouw-zaal. FOTO: Rutger van den Hoofdakker
Brouwtheater is sinds een half jaar gevestigd in een pand aan de Dolderseweg met een moderne brouw-zaal. FOTO: Rutger van den Hoofdakker

BrouwTheater Den Dolder

Door Rutger van den Hoofdakker

Er zijn steeds meer brouwerijen in Nederland. "Momenteel zijn er circa 500 brouwerijen", vertelt Sander de Graaf tijdens een workshop brouwen in Den Dolder. "Hier kan jezelf in vier uur tijd leren hoe je je eigen bier moet maken, meedoen aan het brouwproces of mee brouwen met de brouwer. Het is een complete bierbelevenis inclusief bierproeverij."

Den Dolder - Sander (nu 26) begon een jaar of vier geleden met brouwen en zijn eerste brouwsels werden gemaakt in een brouwpan, die nog in de proefzaal als museumstuk staat. Zijn bedrijf Brouwtheater is sinds een half jaar gevestigd in een pand aan de Dolderseweg met een moderne brouw-zaal. Nu zijn er vier brouwketels met een capaciteit van circa 25 - 30 liter per ketel. Daarvan blijft per brouwbeurt zo'n 15 tot 20 liter bier van over. Na het brouwen wordt het bier 3-4 weken op een speciale temperatuur bewaard. Daarna wordt het in 0,75 liter flessen afgevuld. "Bedoeling van die grote flessen is ook dat je bier maakt om met vrienden te delen." De biersoorten zijn vaak in de stijlen 'blond', 'dubbel', 'tripel', 'zwaar blond', maar het leuke aan bier brouwen is volgens Sander dat je vrijwel eindeloos kunt blijven variëren. Als voorbeeld toont hij een grote doos met allerlei zakjes hop uit vele landen met allemaal verschillende smaken. "Hop bepaalt voor een groot gedeelte ook de smaak van bier. Het is als kruiden in de soep." Nu brouwt Sander nog maar een paar keer per maand. Zijn focus ligt nog deels bij zijn studie New Product Management. In de toekomst wil de ondernemende jongeman graag een film maken over bier in samenwerking met het filmtheater Den Dollywood dat op een bovenetage plaats biedt aan circa 50 personen die daar een complete bierbeleving gaan ervaren. Met de geur van bier op de achtergrond proeven we natuurlijk even van het bier dat met passie is gebrouwen. Hier gaat kwaliteit voor kwantiteit. Mooi is dat elk bier dat hier gebrouwen wordt eigenlijk uniek smaakt. Er zijn wat brouwkunsten ontmaskerd tijdens het interview.

www.brouwtheater.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox