Hele provincie Utrecht verlicht op de fiets

Regio - Veilig Verkeer Nederland en de provincie Utrecht zetten dit jaar nadrukkelijk in op het belang van fietsverlichting. Met goede verlichting daalt de kans op een aanrijding in het donker met bijna 20%. Toch rijdt zo'n 40% van de fietsers zonder of met onvolledige fietsverlichting. In de grote steden ligt dit percentage nog lager.

Met name fietsers in de leeftijdscategorie 18 t/m 34 behoren tot de groep die het vaakst zonder werkend/wettelijk toegestaan licht fietst. Daarom start Veilig Verkeer Nederland in november met een aantal campagne-acties. Op donderdag 3 november is de aftrap van de provinciale campagne op Het Neude in de stad Utrecht. Vanaf 17.00 uur deelt het VVN Campagneteam 500 setjes fietsverlichting uit aan fietsers.

Aansluitend op de aftrap vinden komende week diverse reparatie-acties plaats, onder meer in Amersfoort en Utrecht. Fietsers kunnen dan kosteloos hun fietsverlichting laten repareren. Daarnaast brengt Veilig Verkeer Nederland op 26 locaties in de provincie een logo "Ik val op!" aan door middel van Reverse Graffiti. 

Inwoners van de provincie hebben ook de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Veilig Verkeer Nederland biedt namelijk een actiepakket aan, waarmee actiegroepen op eenvoudige wijze een actie fietsverlichting kunnen uitvoeren. In het pakket zitten materialen om de verlichting van fietsers te controleren. Tot op heden zijn er al voor ruim 8.000 fietsers materialen aangevraagd. De aanvragen komen vanuit scholen, bewonersverenigingen, maar bijvoorbeeld ook vanuit een AZC. De actiepakketten zijn gratis aan te vragen op de website van VVN Utrecht: utrecht.vvn.nl/fietsverlichting.

 
Over VVN
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is dé verkeersveiligheidsorganisatie van Nederland. Een maatschappelijk betrokken vereniging, met een landelijk netwerk van vrijwilligers en met het Participatiepunt (www.vvn.nl/participatiepunt) is zij rechtstreeks verbonden met verkeersdeelnemers van jong tot oud en weet wat er speelt op straat. Vanuit deze kennis levert VVN een duurzame bijdrage aan veilig verkeer in Nederland. Enerzijds via bewustwording en gedragsverandering van verkeersdeelnemers. Anderzijds via beïnvloeding van de verkeersinfrastructuur en regelgeving. VVN biedt aansluiting voor organisaties om maatschappelijk engagement te tonen. VVN streeft er naar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid: iedereen veilig over straat!


 
 

Meer berichten