De Dag der Kunsten trekt jaarlijks duizenden belangstellenden uit Zeist en wijde omgeving. In en om Slot Zeist vinden optredens en uitvoeringen plaats van musici, dansers, beeldend kunstenaars. De KinderStraat trok veel jonge deelnemers met onder meer schilder- en knutselworkshops. Foto: Pien van den Bosch, Zeist
De Dag der Kunsten trekt jaarlijks duizenden belangstellenden uit Zeist en wijde omgeving. In en om Slot Zeist vinden optredens en uitvoeringen plaats van musici, dansers, beeldend kunstenaars. De KinderStraat trok veel jonge deelnemers met onder meer schilder- en knutselworkshops. Foto: Pien van den Bosch, Zeist

Geen Dag der Kunsten in 2018

Door Asta Diepen Stöpler

Ruim 20 jaar lang is de Dag der Kunsten een gevarieerd festival waar duizenden mensen uit Zeist en wijde omgeving op af kwamen. Rond Vaderdag togen talloze gezinnen en andere belangstellenden naar Slot Zeist voor een dag lang muziek, theater, dans en ander cultureel vermaak. Maar dit jaar zal de Dag der Kunsten niet plaatsvinden.

ZEIST – De reden is de komst van the Asthon Brothers naar Zeist. De hele maand juni slaan zij hun kamp rond Slot Zeist. De gerenommeerde Dag der Kunsten, georganiseerd door stichting CultuurZeist, moet hiervoor wijken. "Heel jammer dat het niet mogelijk was rond onze vaste tijd - de zondag het dichts bij 21 juni – de Dag der Kunsten ook dit jaar te organiseren", aldus Dick van Steenis, voorzitter van CultuurZeist. "Slot Zeist is onmisbaar voor de Dag der Kunsten, zowel de binnenzalen als de buitenfaciliteiten zijn nodig voor het uitgebreide programma. We hebben met de gemeente nog gekeken naar alternatieven in tijd en in locatie, maar juni is en blijft de beste tijd. En geen andere locatie in Zeist kan aan onze behoeften voldoen."


De gemeente Zeist laat weten eind 2017 met stichting CultuurZeist afstemming gezocht te hebben over de kansen voor de Dag der Kunsten 2018. "Dit nadat ons signalen bereikten dat deze editie 2018 ter discussie stond. CultuurZeist gaf aan dat er agenda-technische, inhoudelijke en organisatorische redenen waren om de editie 2018 niet door te laten gaan. Daarop is door de gemeente Zeist onder meer gewezen op de sterke traditie voor Zeist die daarmee lijkt te worden doorbroken. Er is aangeboden samen met CultuurZeist te kijken naar alternatieven. Dat zag CultuurZeist voor 2018 met name om organisatorische redenen niet meer rondkomen. Voor 2018 heeft de gemeente aangeboden het voor 2018 beschikbare budget te investeren in een Verkenning voor de kansen van een vernieuwde editie Dag der Kunsten 2019. CultuurZeist heeft daar een plan en voorstel voor aangekondigd, dat binnenkort wordt besproken met wethouder Marcel Fluitman."


Het bestuur van de stichting CultuurZeist, dat onder meer de Walk Art Markt, JongTalent, Inter Cultuur, Kunstroute en Vertelcafé organiseert, heeft er bij de gemeente op aangedrongen dat de Dag der Kusten volgend jaar wel in Slot Zeist plaats kan vinden. "Dit jaar gebruiken we noodgedwongen om een doorstart te maken. We hopen van harte dat met 1 jaar pauze de Dag daarna weer ononderbroken kan doorgaan. Het was niet onze wens dat er dit jaar geen Dag der Kunsten komt", aldus voorzitter Van Steenis.

Meer berichten

Shopbox