Frans van Schaik (l), Kobus Schellevis en Jannette  Beekhof (verzorgster). FOTO: Asta Diepen Stöpler.
Frans van Schaik (l), Kobus Schellevis en Jannette Beekhof (verzorgster). FOTO: Asta Diepen Stöpler.

De Alternatieve Elfstedentocht

Door Asta Diepen Stöpler

Frans van Schaik (73) reed 2 februari de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee (Oostenrijk) samen met 25 andere schaatsers van de ploeg Wessels Zeist. Zij zouden aanvankelijk 2 februari schaatsen, maar vanwege regen, sneeuw en flinke dooi werd de tocht een dag vervroegd.

ZEIST – Donderdag 1 februari was de 7e Alternatieve Elfstedentocht van Van Schaik. "We startten om 6 uur in het donker. Ik ben blij dat ik tot 100 km aardig kon meekomen met mijn ploeg. Ik moest na 130 km staken. Door de dooi brokkelde het 'sneeuwijs' snel af. Het schaatsen ging over in krabbelen en vallen, waardoor mijn rondetijden steeds langer werden. Mijn kniebeschermers waren onmisbaar. Ik ben ruim 10 keer gevallen, maar er ongeschonden van af gekomen. Een teamgenoot was niet zo gelukkig, hij moest met een gebroken arm naar het ziekenhuis. Van onze ploeg reden er toch nog 3 mensen de toertocht uit: Marion Hoogveld (37), Ernst-Jan van Weijen (53) en Kobus Schellevis (55).

Van Schaik reed in voorgaande jaren de Alternatieve Elfstedentocht 2 keer uit. "Toen werkten alle omstandigheden mee." Twee keer ging hij op eigen gelegenheid, in 2013 sloot hij zich aan bij het schaatsteam van Wessels Bouwbedrijf uit Zeist van 26 schaatsers en 14 verzorgers. "We letten op elkaar en helpen elkaar, tijdens de rit en ook daarbuiten. Eén van onze leden heeft een dwarslaesie, hij doet mee in een 'ice bike', een rolstoel op schaatsen, voor hem ontwikkeld door TU Eindhoven. Hij haalde hiermee 120 km en zei: 'Dat heb ik toch maar mooi gedaan zonder te vallen. Dat zal weinig mensen gelukt zijn vandaag'."

Het geheim voor zo'n zware tocht is volgens Van Schaik een goede voorbereiding en regelmatige training. "Dan hoeft leeftijd een niet al te grote rol te spelen. We bereiden ons individueel voor, omdat niet ieder teamlid in Zeist of omgeving woont. Ik train met de Zeister IJsclub SIVZ en soms op de openlucht schaatsbaan Flevonice in Dronten." Dit jaar werd de Alternatieve Elfstedentocht voor de 30e keer gereden op de Weissensee in Karinthië, Oostenrijk. Op het Nederlandse schaatsprogramma van 2 weken staat altijd 1 dag voor de wedstrijdrijders en 4 dagen voor de toerrijders. De toertocht is 200 kilometer lang. Van Schaik is zijn hele leven een schaatsliefhebber. "Ik sta 20 jaar voor de echte Elfstedentocht ingeschreven, waardoor ik nu recht heb op deelname. Het uitrijden van de Alternatieve tocht is nog geen garantie voor het echte werk in Friesland. Op de Weissensee rijd je rondjes van 10 of 20 kilometer, afhankelijk van de ijskwaliteit. Maar het is wel een indicatie van wat je kunt en hoe zo'n tocht is."

Meer berichten

Shopbox