vlnr: Erik van Hal, Roy Luca (met een stuk GraviLyn in zijn handen), Erik Toering en Sjoerd Schaafsma. FOTO: Maarten Bos
vlnr: Erik van Hal, Roy Luca (met een stuk GraviLyn in zijn handen), Erik Toering en Sjoerd Schaafsma. FOTO: Maarten Bos

Gemeente Zeist gebruikt GraviLyn aan Socrateslaan

Door Maarten Bos

De gemeente Zeist heeft aan de Socrateslaan in het Lyceumkwartier het CO2 neutrale product GraviLyn toegepast. Het duurzame materiaal is gelegd op het half harde pad langs de laan. De gemeente heeft bij dit project nauw samengewerkt met de Vereniging Lyceumkwartier Zeist (VLZ). Een gesprek ter plaatse met een aantal betrokkenen.

Zeist - Voorzitter Sjoerd Schaafsma van de VLZ vertelt: "We wilden hier aan de Socrateslaan vooral iets neerleggen wat past bij de laanstructuur. We wilden daarnaast geen asfalt en het moest een duurzaam product zijn. We overlegden met de gemeente en die wees ons op GraviLyn dat al gebruikt was bij de Dieptetuin. Het sprak ons meteen aan".

Roy Luca is wethouder van Verkeer en Openbare Ruimte. Hij vult de woorden van Schaafsma aan. "Gravilyn wordt koud verwerkt en heeft geen CO2 uitstoot", zo stelt hij. "Het is een natuurproduct dat bestaat uit mineraal, Gravier d'Or dat wordt gebonden met lijnolie. Het is 100% recyclebaar en het is niet duurder dan asfalt. Het is glad maar ook stroef en daarom goed te gebruiken door wandelaars met rollators en fietsers. Het weerkaatst 's avonds beter dan asfalt het licht van de fietsers omdat het lichter van kleur is".

Schaafsma: "De eerste reacties van de bewoners van onze wijk zijn positief. Wij willen graag dat de gemeente dit materiaal op meer plekken gaat toepassen in het Lyceumkwartier. Het moet dan gebruikt worden op de half harde fiets- en voetpaden, dus niet op de stoepen waar al bestrating is". De wethouder: "De gemeente werkt vanaf 2015 met GraviLyn in Zeist. Op veel plaatsen in onze gemeente ligt het materiaal al. Zeist wil in 2030 klimaatneutraal zijn en wij zetten met het gebruik van dit product een hele grote stap in de richting van dat doel".

Het pad aan de Socrateslaan ligt er mooi bij. De structuur van het natuurlijke materiaal past goed bij deze prachtige laan.

Bij het gesprek waren aanwezig : Sjoerd Schaafsma, voorzitter VLZ, Erik Toering, bestuurslid VLZ, Roy Luca wethouder Verkeer en Openbare Ruimte en Gerard van Hal, beheerder Openbare Ruimte.

Meer berichten

Shopbox