Hij is al enige tijd in gebruik: de nieuwe skatebaan bij het Gemeentehuis in Odijk. Een baan waar je van allerlei soorten tricks kunt doen met je skateboard, step of skeelers. Er staan niet alleen hoge elementen, maar ook lage en vlakke elementen zijn geplaatst. FOTO: Agnes Laurens
Hij is al enige tijd in gebruik: de nieuwe skatebaan bij het Gemeentehuis in Odijk. Een baan waar je van allerlei soorten tricks kunt doen met je skateboard, step of skeelers. Er staan niet alleen hoge elementen, maar ook lage en vlakke elementen zijn geplaatst. FOTO: Agnes Laurens (Foto: Agnes Laurens)

Skatebaan is stimulans

Dinsdag 20 februari werd de baan officieel geopend door wethouders Jorrit Eijbersen en Erika Spil. Van tevoren waren al een heleboel kinderen aan het spelen. Tijdens de onthulling van het bord stonden veel kinderen rondom de wethouders. Eijbersen is trots en blij dat er een nieuwe skatebaan is gekomen. "Zo voorkom je hangjongeren in de buurt", aldus de wethouder.

door Agnes Laurens

Odijk - Een aantal vrienden uit Bunnik waren aan het skaten in het centrum van dit dorp, waar ze te veel lawaai maakten. De vrienden werden toen benaderd door de gemeente om mee te denken voor een plek voor jongeren. Ze hebben meegedacht wat er zou moeten komen en hoe het eruit moest zien.

Spots zoeken

Eén van die jongens is Hugo Otten: "We waren met vrienden op straat aan het skaten en op zoek naar leuke spots." Voor hem is het erg makkelijk dat nu alle 'spots' bij elkaar staan en dat je niet de hele buurt af moet zoeken voor een leuke plek om te skaten.
Opa Van den Berg is apetrots op zijn kleinzoon: "Het is een mooi initiatief en hij komt er met zijn vrienden erg vaak. Hij heeft hierbij geen hulp van zijn ouders gekregen, maar dit heeft hij allemaal zelf gedaan."
Hugo vult aan dat hij er bijna elke dag na schooltijd komt. Voor Hugo is het meer een hobby. Hij wilt van skaten niet zijn beroep maken.

Een vriend van Hugo, Kars Beemer, legt uit dat er nog wel een aantal wensen zijn: 'een overdekte zitplek en lantaarnpalen'. Lantaarnpalen staan op de planning om gerealiseerd te worden.

Financieel

Voor het plan hebben de jongeren met de gemeente, Bunnik Beweegt en diverse andere partijen om de tafel gezeten. Eén van die partijen die hierbij betrokken is geweest, is het Bunnik Aan Zet Fonds (BAZF). Zij dragen financieel bij aan projecten die de inwoners in de gemeente zelf initiëren maar die een bijdrage nodig hebben. vervolg pag 5

Jan Willen Noorderzon van het BAZF: "De vorige baan begon af te brokkelen, dus moest hier iets voor worden verzonnen." Er is per jaar een bepaald bedrag beschikbaar vanuit het fonds. "Er is voor de wat oudere jeugd behoefte om iets neer te zetten", gaat Noorderzon verder. Er zijn onder andere ook diverse fabrikanten bij betrokken geweest om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor toestellen.

Stimulans voor bewegen

Jesper Oele van Bunnik Beweegt juicht het skate-baan initiatief alleen maar toe: "Je stimuleert de kinderen vaker te bewegen en doordat je beweegt blijf je gezonder. Het is dus goed voor nu en later." Hij wil graag dat kinderen in de toekomst veel meer gaan sporten en bewegen. Hij zoekt graag naar iets simpels om meer bewegen te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is een trap die omgebouwd is als een piano met echt geluid (via YouTube vind je dit, red.).

Andreas Geurtsen van de Schoudermantel wil van de skatebaan ook een mooi Jongeren Activiteitenplek (JAP) maken. Hierbij kun je dan o.a. denken aan buitenfitness en nog vele andere leuke attributen.

Meer berichten

Shopbox