Carol Dohmen
Carol Dohmen (Foto: Carol Dohmen)

Rook

Over het heilzame effect van sport zijn deskundigen het wel eens. Andere deskundigen zijn het weer eens over het desastreuze effect van bingewatchen. Je weet wel, urenlang op de bank geploft tv kijken, liefst naar meerdere afleveringen van één en dezelfde serie. Waar het eerste fysiek en mentaal wonderen in het menselijk lichaam verricht, zorgt het tweede voor slapeloosheid, een verminderd immuunsysteem en ander onheil, samengevat in het motto "zitten is het nieuwe roken".

Ik ben benieuwd naar het effect van wekenlang op de bank sport kijken. Vogens de medaillespiegel van de Olympische Winterspelen hebben we het geloof ik aardig gedaan, maar de cortisol-, bloedsuiker- en alcoholspiegel van de gemiddelde Nederlander heeft het de afgelopen weken flink voor de kiezen gehad. Maar dat nemen we voor lief, want sport verbroedert ook nog eens keer. Nu zelfs Noord en Zuid-Korea elkaar op De Spelen de hand hebben geschud staat dat onomstotelijk vast.

In dat licht voorzie ik dat Zeist een belangrijke rol krijgt op het toneel van de wereldvrede. We hebben namelijk het Nederlands voetbal binnengesleept. Al sinds januari werd de hemel door voetbal- en vredeminnend Nederland gespannen afgespeurd naar witte rook. Ditmaal niet om te checken of nationale knuffelcrimineel Willem Holleeder zijn losgeld in de ons omringende bossen aan het verbranden was, nee, het betrof bijkans pauselijke informatie. Wie werd de nieuwe bondscoach van Nederland?
KNVB baas Gudde (inderdaad een inkoppertje) ging niet over één nacht ijs. Jan en alleman werd geraadpleegd (heeft die man geen HR adviseur?), want nu we uit de recessie zijn wordt de arbeidsmarkt krap. In februari kwam het heuglijke nieuws naar buiten: Ronald Koeman is de man die ons Nederlands elftal tot grote hoogte gaat stuwen. Een prettig vooruitzicht voor wie deze zomer weer lekker wil bingewatchen bij het WK. Ik ken de goede man niet, zíjn naam lijkt me eerder passend voor iemand met een respectabele veestapel, maar hij schijnt deel uit te maken van de frisse wind die er in KNVB land waait. In zijn kielzog trok hij namelijk de verhuizing van het complete voetbal mee naar de Campus Zeist. Na 31 jaar afwezigheid is het voetbal weer thuis.

De naam Campus was vroeger voorbehouden aan het terrein van een universiteit: een plek waar hooggeleerde heren en enkele dames college gaven aan leergierige studenten, omringd door passende voorzieningen die een weldadig effect op hun studie en geestelijke vorming hadden. In die tijd gaven ontvoerders ook nog geen college. Tegenwoordig staat Campus voor perfecte totaal-accommodatie, waar innovatie, motivatie, transpiratie, inspiratie én kennis allemaal op één staan!! (Ik pluk dit gewoon van hun website, voor u denkt dat deze column gematchfixt wordt. Ik sta overigens open voor gepaste aanbiedingen). En dat allemaal in Zeist!

Ik voorzie prachtige tijden. We gaan vol goede moed naar Rusland, waar ik plaats zal nemen in een bescheiden hoekje om te luisteren hoe Poetin de studenten van Koeman zal toespreken. We gaan winnen, we gaan verbroederen, het Vredespaleis komt naar de Campus. Tenzij ook deze droom in de bossen van Zeist in rook zal opgaan.

Meer berichten

Shopbox