Paul Koster richtte op 4 februari 2012 de Facebookpagina Zeist op: een plek waar men over Zeist kan discussiëren.  FOTO: Lydia van der Meer
Paul Koster richtte op 4 februari 2012 de Facebookpagina Zeist op: een plek waar men over Zeist kan discussiëren. FOTO: Lydia van der Meer (Foto: Lydia van der Meer)

Ik ben verslaafd aan mijn eigen groep

Paul Koster richtte op 4 februari 2012 de Facebookpagina Zeist op. "Er was op dat moment geen plek waar ruimte was voor discussie en waar we over Zeist konden praten. We begonnen met 30 leden, vandaag zijn het er 7312. Ik ben gemiddeld twee uur per dag kwijt aan het beheer. Het is een uit de hand gelopen hobby geworden. Inmiddels ben ik verslaafd aan mijn eigen groep. Het is mijn eigen kindje."

door Lydia van der Meer

Zeist - Paul (35 jaar) is een geboren en getogen Zeistenaar. Hij werkt in het dagelijks leven als helpdeskmedewerker bij een televisieprovider. Zijn werkervaring met webcare (klachten oplossen, vragen beantwoorden op sociale media en daarmee reputatieschade voorkomen) komt goed van pas bij de Facebookpagina. "Daar plaatsen mensen af en toe opmerkingen die discussie oproepen. Dat is prima, maar het moet wel netjes blijven."

In eerste instantie kon iedereen iets plaatsen. Daar is Paul na een jaar van afgestapt. "Nepaccounts proberen overal tussen te komen. Zij spammen de hele pagina vol met reclame. Nu keuren we alle berichten voor plaatsing. Ik doe dit overigens niet alleen. Esther Kant, medebeheerder, helpt mij sinds januari met de site. Iedereen die in Zeist woont, of heeft gewoond mag lid worden. Mensen die zijn opgegroeid in Zeist maar nu in het buitenland wonen vinden het erg leuk om alle nieuwtjes en ontwikkelingen in Zeist te volgen."

Het onderwerp verkeer roept de meeste emoties op binnen de groep. Het tunneltje, het kruispunt op de Schaerweijdelaan en het einde van de Steynlaan/Bergweg komen vrijwel dagelijks voorbij op de site. De verkiezingen houdt de gemoederen momenteel flink bezig binnen de groep. Politieke partijen mogen hun zegje doen met een filmpje en een onderwerp. "Sommige mensen gaan daar helemaal op los. Ronald Camstra van Groen Links pakt zijn moment wel," grinnikt Paul. Binnen Zeist weten gemeente en commercie Paul inmiddels te vinden. Met de gemeente Utrecht en een aantal leden van de Facebookpagina Zeist is hij naar de openingswedstrijd van het Ek damesvoetbal geweest.

Ook heeft Paul onlangs gejureerd bij het jongerendebat van de gemeente en zat hij voorop in een truck bij de 'Verlichte Truck Parade'. "Dat is grappig om te doen. Ik heb leuk contact met de centrummanager. We zijn beide heel erg begaan met Zeist. Wat ik graag anders zou zien in Zeist? De Slotlaan (gedeeltelijk) autovrij, een groter winkelaanbod en minder leegstand. We missen een groot evenement als Jazz by Duurstede in Zeist. Het nieuwe marktplein is heel erg geschikt voor grote evenementen. We kunnen meer levendigheid gebruiken."

Meer berichten

Shopbox