Marit Siem en Marion Vijverberg helpen werkzoekende op weg naar werk. FOTO: Ellis Plokker
Marit Siem en Marion Vijverberg helpen werkzoekende op weg naar werk. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Een stap op weg met Eigen Kracht

'Een training of vrijwilligerswerk kan een opstap zijn naar betaald werk.' Dat zegt Marion Vijverberg van de Vrijwilligerscentrale in Zeist. Zij organiseert trainingen en cursussen voor mensen die hun kansen op een betaalde baan willen vergroten, maar voor wie de stap naar de arbeidsmarkt nog te groot is. Die bijvoorbeeld door omstandigheden iets anders moeten gaan doen en zich afvragen wat de volgende stap in hun loopbaan zou kunnen zijn.

door Ellis Plokker

Zeist - Project 'Eigen Kracht' biedt praktische en doelgerichte hulp bij dergelijke vragen en is gericht op persoonlijke- en loopbaan- ontwikkeling. Drie keer per jaar organiseert Vijverberg een talententraining, waarin deelnemers onderzoeken waar ze goed in zijn en welke waarden in werk voor hen belangrijk zijn. Vijverberg: 'De training is bedoeld voor werkzoekenden die een tijd uit het arbeidsproces zijn geweest, bijvoorbeeld omdat ze voor kinderen hebben gezorgd. Of voor mensen die na een lang dienstverband hun baan zijn kwijtgeraakt. Aan het eind van de training hebben de deelnemers inzicht in hun kwaliteiten en hun zelfvertrouwen is gegroeid.'

Naast cursussen biedt Eigen Kracht ook individuele coaching. Marit Siem, vrijwilliger bij het project, doet de intakes hiervoor en werkt zelf ook als coach. Siem: 'Sommige mensen hebben na een training nog wat hulp nodig. Als coach kijk ik met ze naar hun sterke punten en valkuilen, en ik geef adviezen op het gebied van sollicitatiebrieven en het CV. Of ik oefen sollicitatiegesprekken met de deelnemers.' Siem adviseert mensen soms als vrijwilliger te gaan werken om ervaring op te doen en weer in een arbeidsritme te komen. Daarnaast krijgen werkzoekenden bij Eigen Kracht de kans om ervaring op te doen met het geven van cursussen. Zo was er vorig jaar een cursus 'Ondernemerschap', voor mensen die als zelfstandige willen beginnen. Vijverberg vertelt dat het project nu zes jaar draait en ieder jaar ongeveer honderd deelnemers een stapje op weg helpt naar betaald- of vrijwilligerswerk. In het begin was het doel de kansen van migrantenvrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten. Later kwamen er autochtone vrouwen en weer later mannen bij. De deelnemers zijn tussen de 29 en 62 jaar oud. De eerstvolgende Talententraining van Eigen Kracht begint op 7 maart, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Op 22 maart start tevens een cursus voor mannen en vrouwen die beter naar hun gevoel willen leren luisteren. De cursus heet 'Zo binnen, zo buiten' en wordt begeleid door fysiotherapeute Dorien van der Ster. Zij volgde zelf een training bij Eigen Kracht en geeft deze cursus op vrijwillige basis.
www.vrijwilligerscentralezeist.nl.

Meer berichten

Shopbox