Teus van Ee (l) en Peter Donker achter de toonbank van Edison, de winkel waar je alles kon vinden op electronica- en fietsgebied.
Teus van Ee (l) en Peter Donker achter de toonbank van Edison, de winkel waar je alles kon vinden op electronica- en fietsgebied. (Foto: FOTO: archief familie Donker)

Vorstelijk gewinkeld bij… Edison

In deze serie blikken betrokkenen terug op winkels die hun stempel drukten op Zeist. Peter Donker vertelt over Edison.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist – "Vaak kwamen mensen die op zoek waren naar een specifiek moertje, boutje of ander onderdeel. Meestal konden we het leveren. Even boven zoeken in het magazijn. Het gebeurde ook dat iemand ons belde met de vraag wat voor spullen hij nodig had voor een klus. Soms vanuit een doe-het-zelfzaak om daar de benodigdheden goedkoper te kopen. Daar was ik snel klaar mee, zo iemand gaf ik geen antwoord. We waren goed op elektronica- en fietsengebied. Teus van Ee was de fietsenspecialist en ik was er voor de elektra.
Een systeem in onze voorraad was er niet echt. In het begin wel, maar door de groei van ons assortiment zetten we de verpakkingen met nieuwe artikelen al snel neer waar maar plaats was. Schakelmateriaal, kabels, snoeren, alles op het gebied van elektra voor amateurs en installateurs. Alle mogelijke fietsonderdelen: versnellingsnaven, binnenbanden, buitenbanden, remkabels. Niet alleen hobbyisten kochten bij ons, maar ook professionele fietsmakers als hun eigen voorraad op was. We stonden er om bekend dat we alles hadden. Klanten uit de wijde omgeving kwamen hier.
De winkel was klein, daarom stopte mijn vader eind jaren '50 met de verkoop van fietsen. Ik heb 20 jaar later de tuin achter de winkel en de bovenetage omgebouwd tot magazijn. Het stond er laatst bomvol. Er was net genoeg ruimte voor een eettafeltje en stoelen. Balansen was geen doen met vele honderden soorten schroefjes, spijkers en ander klein spul. Met de Belastingdienst hadden we een werkbare manier afgesproken die ons geen weken tellen kostte.
Jaren '50 was er ineens grote vraag naar pvc-buizen om hoelahoeps van te maken. Een houten stop in beide einden van de buis en klaar was je. In 1964 zijn enkele maanden lang vanaf het REM-eiland illegale televisie-uitzendingen verzorgd. De tv-antennes voor op het dak waren niet aan te slepen. We hadden zelfs tijdelijk iemand in dienst die deze vrij grote, harkvormige antennes voor de klanten in elkaar zette.
Door de komst van de landelijke doe-het-zelfketens nam onze klandizie af. Opnieuw stonden rijen mensen voor de deur, nu voor het laatst voor de opheffingsuitverkoop."

Meer berichten

Shopbox