Fabeltjesland

Door Carol Dohmen

De Siberische Beer had ons meedogenloos in zijn klauwen. En nu weet ik het zeker: er voltrekt zich in ons land een stille revolutie. Er is een coup d'etát animaux, een Tierputsch, een beestenstaatsgreep zo u wilt gaande. Langzaam maar zeker verschuift in de media én in de burelen van de diverse instanties de macht van mens naar dier. Het lijkt misschien alsof mensen de dieren in hun macht hebben. We doen ons immers tegoed aan hun malse lendenen, roven hun eieren of proberen voltallige populaties uit te roeien wanneer een soort ons minder welgevallig is. Maar wie goed oplet krijgt door dat de dieren óns in de greep hebben. Ik licht het even toe.

't lijkt alsof mensen de dieren in hun macht hebben

Onder invloed van De Beer sloeg wie zwak en hulpbehoevend is extra pakketten voedsel en medicijnen in, voor het geval de voordeur dicht zou vriezen. Beer maakte het zelfs zó bont dat kledingadvies tegenwoordig niet langer van fashionistas komt, maar van Gerrit Hiemstra. Zijn oproep om bij kou een trui te dragen leverde in de praktijk een compleet nieuw straatbeeld op. Vooral voor jongeren zou dat even wennen zijn. Wie weleens een jongere een goed advies heeft gegeven (geen alcohol tot je 18e, factor 50 gebruiken op het strand van Salou, warme trui als het vriest) weet zich bij voorbaat kansloos, maar afijn.

Het zal ook niemand zijn ontgaan dat er wolven door het land sluipen. De bevolking is verdeeld (verdeel-en-heers is een beproefde strategie), de ene helft vreest Roodkapje-achtige taferelen, de andere helft is euforisch. Voorlopig geldt de volgende instructie: wie een wolf ziet, moet hem eerst filmen en zich vervolgens vervoegen bij het Meldpunt Wolven In Nederland. Daar wordt ogenblikkelijk door de Wolvenadviseur het Wolvenprotocol gestart. (Dit bestaat allemaal echt, ik verzin niks). Wat daar in staat is uiteraard staatsgeheim. Kippen en schapen beraden zich momenteel op een eigen strategie.

Dan hadden we Koe-gate. Hermien uit Overijssel verbrak eenzijdig het contract dat boer en slager met haar hadden afgesloten. Ze koos doodleuk het hazenpad, kreeg half Nederland op haar hand en een halve crowdfund-ton later kon ze samen met een vriendin in een koeienrusthuis oud worden. Weg malse lendenen.

Eenden hebben een broodfonds opgericht: ze dwingen mensen om vrachten brood aan te slepen, zodat ze zich vet en rond kunnen eten. Volgens de Partij Voor De Dieren (die binnenkort Partij Van De Dieren zal heten) werken die koolhydraten als viagra voor een eend. De woerden weten van geen ophouden, met nóg meer eenden tot gevolg. Getuigen dienen zich bij de Kliklijn Eenden Voeren te melden. Vervolgens treedt het Illegaal Eenden Voeren Protocol in werking.

In 2019 gaat de Fabeltjeskrant weer verschijnen. Dan bepalen dieren niet alleen de inhoud van het nieuws, ze gaan het ook zelf brengen! Mensen vervullen voortaan bijrollen. Gerrit Hiemstra begint een truienwinkel. De eenden eisen brood met beleg. Marco Kroon lekt het Wolvenprotocol naar de pers. Dan is de coup volbracht. Nederland wordt Fabeltjesland. Geniet nog even van de vrijheid. Lang leve de dieren!

Meer berichten

Shopbox