Habiba Chrifi is mantelzorgconsulent bij welzijnsorganisatie U centraal en is genomineerd voor de verkiezing tot Sociaal Werker 2018. Meer over haar werk staat op www.u-centraal.nl/habiba. FOTO: Dolina Vork
Habiba Chrifi is mantelzorgconsulent bij welzijnsorganisatie U centraal en is genomineerd voor de verkiezing tot Sociaal Werker 2018. Meer over haar werk staat op www.u-centraal.nl/habiba. FOTO: Dolina Vork

Strijdbare bruggen- bouwer met lange adem

Door Carol Dohmen

Nog een paar spannende dagen voor mantelzorgconsulent Habiba Chrifi en haar collega's van welzijnsorganisatie U centraal. Habiba hoort bij de laatste drie genomineerden voor de verkiezing tot Sociaal Werker 2018. Vanuit haar woonplaats Den Dolder vertelt Habiba: "Ik kon maar moeilijk geloven dat ik genomineerd ben. Ik ben vooral blij dat hiermee de rol van mantelzorgers met een migratieachtergrond in de schijnwerpers wordt gezet."

Den Dolder - Habiba weet waarover ze spreekt. Vanaf haar elfde was ze zelf mantelzorger voor haar moeder en andere familieleden. Jong als ze als ze was, ze vond het vanzelfsprekend anderen te helpen. Mantelzorgers met een migratieachtergrond hebben het vaak extra zwaar. Ze weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning, wat bemoeilijkt wordt doordat ze de taal niet spreken.

Toen ze in 2008 bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht ging werken wist ze precies wat ze nodig had om deze mantelzorgers te bereiken. Habiba: "Ik wilde het graag doen. Daarbij heb ik vanaf het begin de vrijheid gevraagd én gekregen om het te doen op de manier die ik nodig vond om ons doel te bereiken."

En dat is gelukt. Als AMWHAT-coördinator (Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst) kreeg ze het met veel geduld en vasthoudendheid voor elkaar een opleiding en een lotgenotenprogramma voor mantelzorgers op te zetten. AMWHAT is een methode die al velen heeft bereikt en vrouwen emancipeert.

Habiba: "Ik ben dan wel genomineerd, maar het is een gezamenlijke prestatie van ons team, de gemeente Utrecht en al die instanties waar we mee samenwerken. Het is zo belangrijk om elkaar te zien en te waarderen. Ik heb vanaf het begin geïnvesteerd in ontmoetingen, samenwerken, netwerken." Haar droom: "Dit project uitrollen over heel Nederland. Het gaat niet om mij, maar om alle mantelzorgers."

Stem tot 13 maart op www.zorgwelzijn.nl/verkiezing.

Meer berichten

Shopbox