Opname uit 1952 van de aardappelwinkel aan de Van der Merschlaan 86. Deze ruimte is nu woonkamer. Rechtsachter het huis zijn de loodsen waar de aardappelen opgeslagen werden.
Opname uit 1952 van de aardappelwinkel aan de Van der Merschlaan 86. Deze ruimte is nu woonkamer. Rechtsachter het huis zijn de loodsen waar de aardappelen opgeslagen werden. (Foto: Archief familie Veldhuijsen)

Vorstelijk gewinkeld bij … Veldhuijsen Aardappelhandel

Door Asta Diepen Stöpler

In deze serie blikken betrokkenen terug op winkels die hun stempel drukten op Zeist. Wim en Gretha Veldhuijsen vertellen over hun aardappelhandel.

 "We waren een van de eersten in Zeist die de Opperdoezer verkochten. Een aardappelras dat veel mensen graag lusten, een dure delicatesse. Mensen stonden buiten in de rij, zo druk was het. Onze winkel was niet zo groot, er konden 4, 5 man in. In de winkel waren 7 bakken met verschillende rassen aardappels. De Hobart schrapmachine - links van de toonbank - kon 25 kilo aardappels in een keer schrappen.

5 kilo Bintjes voor 79 cent
Achter de winkel zijn grote loodsen van 100 en van 145 m² voor vorstvrije opslag. Per box kon 25 ton opgeslagen worden, onder meer Eigenheimers, Friese Bergen, Bevelanders. Vijf kilo Bintjes kosten in die tijd gemiddeld 79 cent. Bij goede oogsten wat goedkoper, in een slecht seizoen of bij ziekten lagen de prijzen hoger.

In oktober/november kochten we via onze commissionair 200 tot 400 ton aardappelen in. Onze leveranciers kwamen uit Zeeland. Met vrachtwagens laadden ze per keer 10.000 kilo uit of twee keer zoveel als ze met een aanhanger kwamen. Met een transportband ging de handel van de vrachtwagen de opslagloods in. Drie man van ons schrapten dagelijks de aardappelen en een medewerker ontpitte ze dag in, dag uit, van 7 uur tot 2 uur 's middags. Tot midden '60-jaren werden veel aardappels gegeten. Door de komst van pasta en rijst nam dat later af."

Thuisbezorgen
Naast de winkel bezorgden we ook aan huis. Iedere 2 weken bij onze klanten. Met 7 auto's bezorgden we in de wijde omgeving: grote delen van Utrecht, Zeist en omgeving, Weesp, Amsterdam, Soesterberg. In 1966 sloten we de winkel, omdat het te druk werd met de bezorging aan huis er bij. Het gebeurde regelmatig dat we 's avonds en in het weekend gebeld werden door een cafetaria of verzorgingshuis voor een spoedbestelling omdat hun voorraad op was. Natuurlijk ben je hen van dienst, maar veel privéleven hadden we niet.
Met onze broers en zuster deden we de aardappelhandel gezamenlijk tot 1969.
Daarna koos ieder voor een eigen gebied om aardappels huis aan huis te bezorgen."

Meer berichten

Shopbox