In 2016 heeft Eliane 'Café des Artistes' opgericht. Ze is nu 'kunstelaar' en werkt voor meerdere ziekenhuizen. Het activiteitenfonds van de ziekenhuizen betaalt de uren van Eliane Asselberghs. FOTO: Lydia van der Meer
In 2016 heeft Eliane 'Café des Artistes' opgericht. Ze is nu 'kunstelaar' en werkt voor meerdere ziekenhuizen. Het activiteitenfonds van de ziekenhuizen betaalt de uren van Eliane Asselberghs. FOTO: Lydia van der Meer

Kunst met ernstig zieke kinderen

Door Lydia van der Meer

Met een kar vol kunstmaterialen bezoekt Eliane Asselberghs (46) uit Zeist bijna dagelijks kinderen in een ziekenhuis die vanwege hun ernstige ziekte en kwetsbare conditie geïsoleerd zijn van andere kinderen. Daardoor kunnen ze niet aan groepsactiviteiten deelnemen. "Het is met afstand het leukste werk dat ik ooit gedaan heb," vertelt Eliane Asselberghs.

"Ik bied een menukaart aan met vijftien steeds wisselende kunstwerken. We gebruiken verschillende materialen als glas, gips, steen, hout en combineren dat samen. Ik noem het 'kunstelen'. Het wordt iets wat je jarenlang kunt bewaren en wat er gelikt uitziet. Het geeft veel voldoening om ernstig zieke kinderen te zien opbloeien. Daarnaast krijg ik veel waardering van de kinderen zelf, hun ouders en het personeel."

"Ik maak soms heftige dingen mee. Onlangs was het de laatste wens van een jongetje dat ik met hem nog éen kunstwerkje zou maken. Dat is pittig, maar ook heel bijzonder. Ook kreeg ik de inhoud van de spaarpot van een overleden kindje. Zijn ouders wilden dat ik het geld zou besteden aan het 'kunstelen' op de betreffende afdeling waar hij had gelegen."

In 2011 startte Eliane met vrijwilligerswerk bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis; kunst maken met zieke kinderen via een kunstenaarscollectief. "Ik had destijds een commercieel beroep en miste creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Al snel had ik ideeën over eigen projecten voor kinderen tussen 12 en 18 jaar. Voor die leeftijdscategorie is er namelijk weinig passends qua aanbod. Toen ben ik begonnen met het uitwerken van 1-op-1 kunstwerkjes."

Groot effect

Na 5 jaar vrijwilligerswerk veranderde de privésituatie van Eliane. Ze kon het vrijwilligerswerk niet meer doen vanwege haar 'echte' baan. Het WKZ belde na twee maanden op. De kinderen, verpleging, ouders en pedagogische zorg misten de kunstactiviteit. Het ziekenhuis wilde om tafel om te kijken of het een betaalde activiteit kon worden. Het effect van kunst maken met kinderen bracht namelijk rust op de afdeling en het na-effect was groot bij kinderen, ouders en verpleging.

Het samen kunst maken met de kinderen zorgt ervoor dat ze weer even kind kunnen zijn. "Aan het einde van de activiteit hebben ze een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Aan de situatie van de kinderen zelf kan ik helaas niets veranderen. Ik leef wel intens met ze mee. Het 'kunstelen' gaat op een luchtige manier. Soms praten we. Vaak hebben we ook veel plezier. En soms is er behoefte aan stilte."

De pedagogische zorg van een ziekenhuis selecteert de kinderen die in aanmerking komen. Zij bepalen bij welk kind dit goed aansluit en wie er een extraatje kan gebruiken. De ingezette uren komen dus precies terecht waar ze het hardste nodig zijn.

www.cafe-des-artistes.nl

Meer berichten

Shopbox