Met de huidige voorstelling zijn ze in september begonnen met repeteren. Nadat de cast en crew compleet zijn repeteren ze ongeveer 6 maanden aan een stuk.
Met de huidige voorstelling zijn ze in september begonnen met repeteren. Nadat de cast en crew compleet zijn repeteren ze ongeveer 6 maanden aan een stuk.

Repetities Zusjelief bij BO!NK Theater in volle gang

Door Agnes LAurens

Theaterspelen is een vak apart. Je moet je helemaal bloot leggen om bepaalde emoties te kunnen spelen. Daarnaast is inlevingsvermogen een belangrijk eigenschap. Door je in te leven in de rol en het karakter kun je die bepaalde emoties erg goed overbrengen op het publiek. Je merkt aan de sfeer dat ze samen erg veel plezier beleven aan het theater maken met elkaar: er wordt veel gelachen, ze zijn serieus aan het praten over de rol die ze moeten spelen. Dat is ook niet zo gek met de heftige emoties die bij het stuk komt kijken.

Veel leden hebben al in diverse voorgaande producties meegespeeld. Meestal is er dan een grote groep die een rol heeft kunnen bemachtigen. Meestal doe je dan een auditie. Dit jaar hebben ze onder andere voor hun productie geput uit de castleden van voorgaande jaren en daaruit een selectie gemaakt die in de nieuwe productie kunnen spelen. Nadat de cast en crew compleet zijn repeteren ze ongeveer 6 maanden aan een stuk. Met de huidige voorstelling zijn ze in september begonnen met repeteren.

Goed gevoel met elkaar

"Bij elke productie probeer je vernieuwend te zijn en voor elk stuk heb je een ander soort cast nodig.", vertelt regisseuse Claudia van Ede. Margo Jungerius vertelt dat je met zo'n kleine cast veel praat over je eigen rol, maar ook hoe je de rol van de ander beter kunt maken. "Je gaat met elkaar in gesprek met zo'n kleine club. Bij een grotere groep doe je dat minder snel.", gaat Margo verder. Daarop vervolgt Marleen van Dalen: "Er is ruimte als speler door met elkaar over je rol te hebben. Je kunt beter je ei kwijt. Dat voelt goed." Tom Manussen legt uit dat sommige bepaalde dingen je raken in een stuk of dat je rollen speelt dat je op een bepaalde manier al gedaan hebt: "Zelf ben ik geen vader, maar ik heb twee keer een vader mogen spelen." Gedurende de repetities van het theaterstuk leer je je personage ontwikkelen. Met elkaar probeer je er iets van te maken. Als het ware ben je met elkaar verbonden. Je bent een onderdeel van het proces. Samen maak je iets boeiends voor het publiek. Bepaalde rollen zijn erg lastig om te spelen. Bijvoorbeeld in de huidige productie "Zusjelief". Hierin speelt Louise Smit het meisje dat leukemie heeft. "Een rol dat je niet zomaar neerzet. Hier komen heftige emoties bij kijken.", zegt Louise.

Meer berichten