Foto: Carol Dohmen

Kiezen

Dohmen Draaft Door
column Carol Dohmen

Vond u het ook zo moeilijk vorige week, uw stemkeuze bepalen? Het dorp gonsde al weken van de politiek actievelingen (even dacht ik dat Zeist Zoemt ook een politieke partij was). Er lag een stapel folders in de brievenbus, er was huisbezoek en er reed zelfs een geluidswagen door de straat. Dat deed mij denken aan vervlogen tijden waarin de wielerronde van Austerlitz werd verreden, maar het was NDZ. Op hun speerpuntenlijst stond wel iets over het verbreden van fietspaden rond het dorp, dus de associatie was niet helemaal onlogisch. Met de kennis van nu lijkt dat in elk geval goed voor 2 extra zetels.

Wat hadden partijen nog meer voor mooie beloftes? Ik kies er willekeurig een paar uit. De PvdA wist te melden dat ze overal een mening over hebben. Eerlijk gezegd vind ik dat niet meteen een pre. Uitstel van oordeel kan uiterst behulpzaam zijn wanneer meningen steeds verder tegenover elkaar staan. En wat houden die meningen dan zoal in? Ik citeer uit de folder: "Een fatsoenlijk bestaan voor iedereen". Zo dan! Een hele concrete mening. Al vermoed ik dat over de invulling van het begrip "fatsoenlijk bestaan" weer hele uiteenlopende meningen bestaan.

'Het dorp gonsde al weken'

Meneer Hamers bijvoorbeeld, die zo goed zijn best doet bij de ING, is van mening dat hij jaarlijks 1 miljoen euro éxtra nodig heeft om een beetje fatsoenlijk rond te komen. Boze burgers, klanten en de politiek lijken daar een stokje voor gestoken te hebben, maar ik ben achterdochtig genoeg om te vermoeden dat er een administratief minder opvallende manier is gevonden om te zorgen dat het gezin Hamers niet aan de bedelstaf raakt.

Nog een PvdA mening: "Toegang tot betaalbare zorg in de buurt zonder eindeloze bureaucratie". Zijn we allemaal voor. Eindige bureaucratie is kennelijk wel okay, maar waar stopt het dan? Het eindeloze universum biedt daarvoor oneindig veel mogelijkheden (filosofeer hier maar eens lekker over door). Kennelijk was u van mening dat PvdA toch niet de beste keuze was, minus 2 zetels.

Op de folder van de VVD prijkte slechts de foto van een aardige dorpsgenoot, warm geframed met de woorden thuis en vertrouwd. Niet heel concreet, wel een zetel erbij. GroenLinks gaat onze fietspaden niet alleen verbreden maar ook verlichten en de openbare ruimte beter onderhouden (tof, maar welke openbare ruimte, het bos, de wegen, dat ene bushokje?) Hoppa, 4 zetels erbij. De SP wil een eigen politiebureau en een zwemdiploma voor alle kinderen. Doe er een pilotenopleiding en een brandweerauto bij en je hebt een jongensdroom. 1 zetel eraf. D66 krijgt het naar eigen zeggen allemaal voor elkaar. Persoonlijk krijg ik het niet voor elkaar te begrijpen waar ze nu van zijn. Min 2 zetels. Het CDA heeft de weg naar mijn brievenbus niet gevonden. 1 zetel eraf. Aan het referendum zal ik uw en mijn tijd niet verspillen. Dit halfbakken nepjuweel wordt naar alle waarschijnlijkheid gedoneerd aan RTL4, waar Alexander Pechtold het als revival van de spelshow doet-ie-'t-of-doet-iet-'t-niet gaat presenteren.

Mensen wat was het moeilijk, maar we hebben gekozen. En nu door.

Meer berichten