De Vertical K op de Pyramide van Austerlitz was de eerste uit een serie van vier.
De Vertical K op de Pyramide van Austerlitz was de eerste uit een serie van vier.

44x de Pyramide van Austerlitz op en neer

De Pyramide van Austerlitz torent 23 meter boven de bossen van de Utrechtse Heuvelrug uit. De trap naar de top telt 93 treden. Deelnemers aan de Vertical K stonden zaterdag 24 maart voor de uitdaging om de trap 44 keer achtereen te beklimmen om zodoende 1.000 hoogtemeters bij elkaar te sprokkelen. De winnaar had hier niet meer dan 59 minuten en 10 seconden voor nodig.

Duizend meter lopen klinkt voor de meeste mensen die een beetje sportief zijn niet als een hele grote uitdaging. Anders wordt het als deze kilometer niet vlak is, maar omhoog gaat. Wie wel eens in de bergen heeft gewandeld, weet hoe zwaar dit kan zijn. Een wandelaar stijgt gemiddeld driehonderd meter per uur. Dat betekent dus dat je al gauw drie uur aan het wandelen bent om duizend hoogtemeters af te leggen! In de Alpenlanden zijn zogenaamde Vertical K-wedstrijden de laatste jaren enorm populair en geldt zelfs als een aparte discipline van het trailrunnen (off-road hardlopen). Hierbij moeten de deelnemers zo snel mogelijk één verticale kilometer afleggen op een zo kort en dus zo steil mogelijk parcours. Het wereldrecord van 30 minuten en 26 seconden van de Italiaan Urban Zemmer werd dit jaar verbroken door de Italiaan Philip Götsch. Hij scherpte de tijd aan tot 28'53''.

Op 24 maart werd op de Pyramide van Austerlitz de eerste Vertical K in Nederland georganiseerd. Via de trappen klommen de deelnemers naar de obelisk op de 23 meter hoge top. Om vervolgens weer af te dalen en opnieuw aan de klim te beginnen. In totaal 44 keer totdat uiteindelijk duizend hoogtemeters waren afgelegd. De meters die naar beneden worden afgelegd tellen daarbij niet mee. Jonathan van der Krogt uit Arnhem finishte als eerste met een tijd 59 minuten en tien seconden. Een tweede plek was er voor Anouk Claessens uit Noordwijkerhout die 1 uur en 19 seconden voor de Vertical K nodig had.

De Pyramide van Austerlitz dateert uit 1804 midden in de Franse tijd. Generaal Auguste de Marmont was met 18.000 manschappen neergestreken in het toen nog open heidegebied tussen Zeist en Woudenberg. Als tijdverdrijf besloot De Marmont om een monument op te richten, dat nog eeuwen moest herinneren aan zijn verblijf en dat van zijn leger hier op de heide. In slechts 27 dagen werd er een 23 meter hoge piramide van aarde en plaggen uit de grond gestampt.

De Vertical K op de Pyramide van Austerlitz was de eerste uit een serie van vier. Op 14 april is de 90 meter hoge Posbank op de Veluwe het decor voor de volgende Vertical K. Een week later moeten de deelnemers in actie komen op de langste trap van Nederland. De Wilhelminaberg in Landgraaf telt niet minder dan 508 treden waarbij je in totaal 90 meter klimt. De finale van de Vertical K Series is in Snow Planet in Spaarnwoude op 28 april.

Meer berichten