Foto is gemaakt in 1954 voor het pand. Tegenwoordig is is Stolk van Dam Herenmode gevestigd op Voorheuvel 40. FOTO: archief familie Stolk
Foto is gemaakt in 1954 voor het pand. Tegenwoordig is is Stolk van Dam Herenmode gevestigd op Voorheuvel 40. FOTO: archief familie Stolk (Foto: archief)

Vorstelijk gewinkeld bij … Stolk van Dam

In deze serie blikken betrokkenen terug op winkels die hun stempel drukten op Zeist. Bart Stolk blikt terug op de textielhandel Stolk van Dam.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST – "Een biddend leven en een rijk gezegend bestaan. Dit was het levensmotto van mijn ouders Barend Stolk en Jorien van Dam.

Vlak voor de crisis begonnen zij een manufacturenwinkel. Als snel verkochten ze ook kleding voor volwassenen en kinderen en werkkleding.

Mijn grootmoeder van moederkant had een manufacturenzaak, mijn vader was boomkweker, beiden in Boskoop. Hij ging met een transportfiets naar boeren in de omgeving om broeken, jassen en overalls aan de man te brengen. Ondanks de armoede van de jaren '30 liep de winkel goed, dit was dankzij de goede kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Daarom moest pa terugkomen om in de winkel te komen helpen. Er waren veel trouwe klanten. Vaak konden ze 'op de lat kopen': ze hoefden pas te betalen als de kinderbijslag uitbetaald werd. Een uitkomst voor grote gezinnen, 8 tot 11 kinderen waren geen uitzondering. Mijn ouders maakten regelmatig 'telfouten' bij de afrekening, in het voordeel van klanten die het niet zo breed hadden.

Het personeel was betrokken bij de klanten. Veel klanten hadden een favoriete verkoopster. Mijn moeder deed de boekhouding en was ook de drijvende kracht in de winkel. Mijn vader was wat je nu een marketingman zou noemen. Altijd in de weer met advertenties, hij heeft ook enkele keren een eigen reclamekrant uitgegeven. Hij was de sfeermaker. In 1947 regelde bij via het Rijksinkoopbureau zo'n duizend tweedehands damesmantels, gift uit Amerika. Hij deelde volgnummers uit aan de dikke rijen wachtenden voor de winkel. Per 10 tegelijk mochten ze naar binnen, snel 1 mantel uitzoeken, passen en betalen.

Mijn ouders wilden een warenhuis beginnen aan de toenmalige Emmastraat. Ze hadden de benodigde grond al in hun bezit. Maar V&D ging voor in het Kernplan. Mijn vader raakte hierdoor overspannen en ging terug naar zijn oude beroep. Mijn broer Piet (26) en ik (16) moesten toen de zaak overnemen, bijgestaan door onze zus Ada. Ik richtte me op de manufacturen, jeans, kinder- en werkkleding, Piet op herenkleding."

Foto:

2e foto uit 1954

FOTO: archief familie Stolk

Meer berichten