Een klimbos is leuk omdat het spannend is, je lekker buiten bent en het een uitdaging is of je niet valt, vindt Tije. FOTO: Lydia van der Meer
Een klimbos is leuk omdat het spannend is, je lekker buiten bent en het een uitdaging is of je niet valt, vindt Tije. FOTO: Lydia van der Meer

Klimbos Junior Z-battle bij Dijnselburg

Door Lydia van der Meer

Anderhalf jaar geleden won Tije Küpers de Z-battle met het idee voor een klimbos in Zeist. "Vroeger durfde ik niet eens van het klimrek te springen. Eigenlijk heb ik hoogtevrees. Voor mijn verjaardag kreeg ik een middagje klimbos met mijn tante. Daarna was ik verkocht." De gemeente is nu bezig met de besluitvorming. Het klimbos wordt gebouwd bij zwembad Dijnselburg.

Na de ervaring van het klimbos in Lage Vuursche kwam Tije op het idee om mee te doen aan de Z-battle. Samen met een aantal andere kinderen ging hij de competitie aan. Met tien andere kinderen moest Tije zijn idee pitchen voor een jury.

"We moesten de pitch doen in een boksring en ik was als laatste aan de beurt. Ik had de andere pitches gezien en ik vond het heel spannend, want ik zag veel andere leuke ideeën langskomen. Iemand had een idee voor een trampolinepark en een ander voor een restaurant waar vluchtelingen zouden koken. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen."

Tije kreeg een gedeeltelijke eerste plaats. Een chillplek in Den Dolder was de andere winnaar. Een klimbos is leuk omdat het spannend is, je lekker buiten bent en het een uitdaging is of je niet valt, vindt Tije." De uitslag werd bepaald door een combinatie van stemmen van de inwoners van Zeist en van de jury."

"Wethouder Roy Luca was het meest enthousiast over mijn idee," vertelt Tije. "De afgelopen jaar heeft de gemeente mij erg betrokken bij de plannen en ontwikkeling van het klimbos.

Samen met medewerkers van de gemeente heb ik verschillende voorbeelden van klimbossen online bekeken. Ik mocht aangeven hoe het eruit moet zien en welke onderdelen erin moeten komen. Een tokkelbaan, een klimnet en boomhut staan op mijn verlanglijst. Ook vind ik het belangrijk dat het geschikt is voor zowel grote als kleine kinderen. Ik vind dat ieder kind, ook al heb je weinig geld, toegang moet krijgen tot het nieuwe klimbos in Zeist."

Het heeft even geduurd voordat de gemeente een geschikte locatie voor het klimbos vond. Uiteindelijk is de keus gevallen op het ligveld bij zwembad Dijnselburg. Daar is ruimte en er staan genoeg hoge en sterke bomen. In april 2019 zou het klimbos klaar moeten zijn. De gemeente is nog in gesprek met een bouwer van het klimbos.

De directie van SRO, waarmee de gemeente een samenwerkingsverband heeft rondom zwembad Dijnselburg, heeft aangegeven zeer positief tegenover de exploitatie van het klimpark te staan. Het gaat dan om een laagdrempelig toegankelijk klimpark als aanvullende voorziening op de ligweide van het zwembad Dijnselburg.

Het definitieve ontwerp voor het klimpark moet komende weken met alle betrokken definitief gestalte krijgen en nog voor de zomer ter besluitvorming bij de raad liggen. "Ik vertel af en toe in de klas hoe het gaat met de plannen. Roy Luca heeft mij beloofd dat ik met de hele klas in het klimbos mag als het klaar is," vertelt Tije. "Daar verheug ik mij heel erg op.

Voor meer informatie over een klimbos www.klimbos.nl

Aanbesteding
3 april note redactie:
De gemeente Zeist heeft waarschijnlijk verkeerd gehandeld bij het aanbesteden van de bouw van een klimpark. De gemeente heeft de opdracht onderhands gegund aan een bedrijf uit Bunnik. Volgens Edwin van Kalkeren, die ooit ook een plan had ingediend voor een klimpark, heeft de gemeente Europese regels overschreden.

„Het Bunnikse bedrijf was volgens de gemeente het enige bedrijf dat bekend is met het bouwen van een klimpark. Maar als je heel even zoekt op internet, kom je al tien bedrijven tegen die heel veel expertise op dit gebied hebben." Volgens Van Kalkeren had er zelfs Europees moeten worden aanbesteed.

Meer berichten