Frits Offermann is een voorloper. Op zijn bijgebouw liggen zonnepanelen en heatpipes. De zon schijnt gratis: op de panelen om stroom op te wekken, op de heatpipes om de warmte op te slaan in een grote boiler. 
Frits Offermann is een voorloper. Op zijn bijgebouw liggen zonnepanelen en heatpipes. De zon schijnt gratis: op de panelen om stroom op te wekken, op de heatpipes om de warmte op te slaan in een grote boiler.  (Foto: Ilona Hofstra)

Gaskraan dicht in 2030...

Fossiele brandstof is eindig en CO2 uitstoot heeft grote nadelige gevolgen op ons klimaat. Als we een leefbare aarde willen nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen, dan worden zon-en windenergie onze belangrijkste leveranciers van warmte en elektriciteit. Het kabinet gaat vaart maken en in 2030 moet de gaskraan in Groningen dicht.

door Ilona Hofstra

"Voordat we gaan denken aan de installatie van warmtepompen en de cv-ketel afdanken, is er ook nu al zovéél laaghangend fruit te oogsten". Aan het woord Pieter van der Ploeg, uit Zeist, van de slimme radiatorventilator SpeedComfort die het "Groenste idee van Nederland 2015" werd.

Laaghangend fruit? "Ja iederéén kan beginnen met minder gas te gebruiken. Dat is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

Onze maandelijkse energierekening gaat over stroom en gas. Het merendeel van de kosten is voor gas. Dat warmt het water op in keuken en badkamer en in de cv ketel. Zorg dus eerst dat die warmte niet je huis uitvliegt. Isoleer vloer, dak en muren. Klik een paar SpeedComforts onder je radiator. Dat is het eerste laaghangend fruit dat je kunt plukken. Besparen op gas, zie je meteen terug op de energierekening."

Frits Offermann, drogist van DA-MOOI in Bilthoven, is een voorloper. Jaren geleden al pakte hij de verbouwing van zijn huis toekomstbestendig aan. Hij wil niet alleen besparen, maar ook zelf energie opwekken, dan kan hij uiteindelijk zonder gas. Op zijn bijgebouw liggen zonnepanelen en heatpipes. De zon schijnt gratis: op de panelen om stroom op te wekken, op de heatpipes om de zonnewarmte op te slaan in een grote boiler.

Die zonnewarmte gaat naar de keuken en badkamer en het verwarmingssysteem van de cv ketel. Frits Offermann : " Ik hou van innovaties en al die jaren heb ik mijn energierekening zien dalen, meer dan 30%. Ook nu heb ik weer plannen, andere delen van ons dak ga ik beleggen met speciale dakpannen, die óók zonnewarmte vangen. Zo kom ik uiteindelijk van het gas af. Vroeger reed ik in vervuilende auto's, ik hou van snelle wagens, die gebruiken nogal wat. Gelukkig compenseer ik dat met mijn duurzame huis, dacht ik dan. Inmiddels rijd ik ook elektrisch."

Pieter van der Ploeg: " We hoeven echt niet te wachten op de overheid, begin zelf, zet kleine stapjes. Met de slimme radiatorventilator die je onder je radiator of convector klikt, haal je er meer vermogen uit. Dat voelt heel behaaglijk. Het dekentje kan van de bank.

Dan kan de aanvoertemperatuur van het cv-water uit de ketel omlaag en bespaar je flink op gas en CO2 uitstoot. En als de installatie goed is ingeregeld, bespaar je zo 30% op gas.

Dit soort innovaties kost geen hak-en breekwerk en is ook voor huurders betaalbaar. Met vier tot acht SpeedComforts heb je de aanschaf er zo uit.

En komt de gasvrije warmtepomp in beeld, die op lage temperatuur stookt, dan hoef je je radiatoren niet te vervangen, want de SpeedComfort geeft ze meer vermogen."

inzet


Waarom energie uit zon en wind? Elektrische auto's en statiegeld op plastic flessen?Eerlijk beprijzen van producten, waarin ook de kosten voor behoud van natuur? Waarom grondstof van afval? Wij hebben deze aarde te leen van onze kinderen en kleinkinderen en wij zijn het hen verplicht ons uiterste best te doen die aarde leefbaar te houden.

inzet


In 2030 sluit de overheid de gaskraan in Groningen. Installatiebranche ziet kansen: "plaats na 2021 geen gasgestookte ketels meer." Dat zal hun omzet van warmtepompen flink verhogen. Lees hoe u zelf kunt besparen op gas. Lees meer: www.milieucentraal.nl en www.speedcomfort.nl

Meer berichten