Maartje van de Brug, Teus van de Brug, Jan van de Brug en Henk Haalboom zijn zaterdag geëerd voor hun langdurige lidmaatschap bij Fanfarecorps Erica. Voor Jan was het Voorjaarsconcert zijn laatste optreden. FOTO: Asta Diepen Stöpler
Maartje van de Brug, Teus van de Brug, Jan van de Brug en Henk Haalboom zijn zaterdag geëerd voor hun langdurige lidmaatschap bij Fanfarecorps Erica. Voor Jan was het Voorjaarsconcert zijn laatste optreden. FOTO: Asta Diepen Stöpler

Jan van de Brug 70 jaar lid van Fanfarecorps Erica

Door Asta Diepen Stöpler

Jan van de Brug werd zaterdag in het zonnetje gezet vanwege deze bijzondere prestatie. Zijn broer Teus is 60 jaar lid, zijn dochter Maartje 25 jaar en Henk Haalboom 40 jaar. In een bomvolle zaal in 't Trefpunt in Austerlitz ontvingen zij tijdens het Voorjaarsconcert een oorkonde plus jubileumspeldje.

 Jan en Teus kregen van wethouder Marcel Fluitman de jubileumspeld. Jan van de Brug (bijna 83) speelt van het begin af aan op de euphonium (bariton). Hij houdt van veel muzieksoorten: concertnummers, muziek met een ooie partij staat voor de euphonium en ook modern muziek. Hij geniet erg van een medley van nummers van de Engelse popmuzikant Eric Clapton. Hij bekleedde diverse bestuursfuncties, waaronder het voorzitterschap. Oliebollen bakken, oud papier ophalen, niets was hem te veel.

Teus (86) speelt bugel en vindt vooral rustige muziek mooi, zoals 'Morgen um Sieben' van James Last (de titelsong van de film Morning's at seven) en Egerländer (Boheemse) blaasmuziek. Hij was jarenlang secretaris van Erica en verrichtte veel nevenactiviteiten.

Teus en Jan ontvingen in het verleden een koninklijke onderscheiding voor hun inzet bij Erica.

Maartje, dochter van Teus speelt bij Erica op de Bugel. Zij is 25 jaar lid van de vereniging.

De Bruggen zijn een muzikale familie. Dit komt van Oma Van de Brug, de moeder van Teus en Jan. Zij richtte na de oorlog een mandolineclub op in Austerlitz. Ook Antje van de Brug, de andere dochter van Jan, is actief bij Erica. Zij speelt altsaxofoon en was jarenlang voorzitter.

Na 3.200 repetities onder negen dirigenten was dit voorjaarsconcert het laatste concert van Jan. Hoewel het spelen nog best goed gaat heeft hij ook wat last van zijn handen en zijn mond. Hij zegt: "Ik stop liever nu ik er zelf nog voor kan kiezen, anders wordt het misschien gedwongen stoppen. Ik heb heel mooie jaren gehad bij Erica. Ik hoop nu nog een aantal jaren te mogen genieten van de concerten, maar dan in de zaal als publiek."

Zaterdagavond is ook Henk Haalboom gehuldigd voor 40 jaar lidmaatschap bij Erica. Hij speelde jaren hoorn, maar nu op de bariton.

Tevens is afscheid genomen van Ruth Verhoef (85). Na 43 jaar percussie is het tijd rustiger aan te doen.

Meer berichten