Vrijwilliger Renske Mulder geniet samen met haar ouderen van 1 van de vele ontmoetingen Van Met je hart Utrecht. FOTO: Babs van Geel
Vrijwilliger Renske Mulder geniet samen met haar ouderen van 1 van de vele ontmoetingen Van Met je hart Utrecht. FOTO: Babs van Geel

"Wij kunnen de eenzaamheid niet wegnemen, maar wel verzachten"

door Lydia van der Meer

Na het volgen van Greetje, een eenzame oudere vrouw uit Culemborg, voor een fotoreportage, besloot Babs van Geel (44) het roer om te gooien en zich in te zetten voor eenzame ouderen. "Ik wist niet wat ik zag, dit kon écht niet." In 2013 richtte ze Stichting Met je hart op. Inmiddels is de stichting in twintig gemeenten actief. Zeist staat op de nominatie om zo snel mogelijk te kunnen starten.

Zeist - Sinds de start van de stichting zijn er mooie dingen ontstaan. Groepen ouderen volgen samen kunst en cultuurklassen, eten samen in een restaurant en komen bij elkaar op de koffie.

"Het eerste stel is inmiddels ook een feit. Sommige ouderen hebben echt weer een doel om voor te leven," vertelt Babs. Het maakt hun leven weer mooier. We kunnen hun eenzaamheid niet weghalen maar wel verzachten."

Kwetsbare, eenzame ouderen structureel, terugkerend met elkaar verbinden. Dat is het doel van de stichting. "Een grote groep zelfstandig wonende ouderen komt de deur niet meer uit. In de winter is het donker, of mensen worden beroofd. Ouderen zijn kwetsbaar." De stichting haalt de mensen op, regelt bijvoorbeeld een etentje in een restaurant en brengt ze thuis.

"Wij werken samen met lokale restaurants die zich graag willen verbinden met de restaurantcampagne EET met je hart, vertelt Renske Mulder, vrijwilliger bij Met je hart.

"Zij vragen gedurende 6 weken per jaar aan gasten of ze een vrijwillige bijdrage van 1 euro op de totaalrekening willen doneren. Iedere euro komt volledig ten goede aan het organiseren van waardevolle, terugkerende ontmoetingen."

Met je hart heeft inmiddels door het hele land stamtafels waar iedere maand een vaste club ouderen samen met twee vrijwilligers van de stichting komt eten. Omdat de ouderen elkaar regelmatig zien ontstaat er écht contact en nieuwe vriendschappen. "We zien dat de ouderen elkaar nu ook zien, los van onze ontmoetingen." Voor een restaurant heeft dit ook een toegevoegde waarde. Deze groep komt namelijk op de rustige tijdstippen eten. Tussen vijf en acht en in de middag.

In de gemeenten waar de stichting actief is, zit een kernteam van vrijwilligers.

Zij regelen alles met de zorgpartners die de namen van de ouderen aandragen, zoeken chauffeurs om de ouderen op te halen en terug te brengen en maken afspraken met de horeca en het bedrijfsleven.

"Deze vrijwilligers blijven allemaal. Niemand gaat weg. Het levert zoveel voldoening op," zegt Babs.

Voor meer informatie zie: www.metjehart.nl

Meer berichten