Hanny Deij en Laurence Duquesnoy brachten als initiatiefnemers van het project  hun idee tijdens het lentetijdfestival met enthousiasme onder de aandacht van het publiek. 
Hanny Deij en Laurence Duquesnoy brachten als initiatiefnemers van het project  hun idee tijdens het lentetijdfestival met enthousiasme onder de aandacht van het publiek. 

Tuinplant zoekt baasje: Plantenasiel Zeist

Zeist - Voor dieren heel gewoon maar voor planten is het ongebruikelijk om te herplaatsen. Als het aan Samen Duurzaam Zeist ligt kan dat binnenkort in onze gemeente wél. Weggooien van een tuinplant is dan niet meer nodig. Een nieuwe kopen ook niet altijd: een plantenasiel brengt vraag en aanbod bij elkaar en voorkomt zo verspilling.

U kent dat wel: ooit gekocht maar te groot gegroeid voor uw tuin. Of uitzaaiing zorgt voor te veel planten van één soort. In het kader van verduurzaming is het logisch ze niet zonder meer weg te gooien. Dat is zonde. Misschien kunt u er iemand anders een plezier mee doen.

Dat is in essentie het project "Plantenasiel Zeist". Particulieren kunnen overbodige planten inleveren op een daarvoor ingerichte plek in Zeist of aanmelden (met foto)op een online platform.

Mensen die een tuinplant zoeken, kunnen daar dan terecht. Bemiddeling is kosteloos. U krijgt geen geld voor de plant die u inlevert. Het ophalen van een plant of struik is ook gratis. De enige eis: er goed voor zorgen. En daar geven we graag advies over.

Om dit in Zeist voor elkaar te krijgen, moeten er nog een paar zaken geregeld worden:

een plek om tuinplanten en struiken tijdelijk te bewaren

vrijwilligers voor de verzorging van de planten

een digitaal platform om vraag en aanbod bij elkaar te brengen

tuinplanten en struiken die over zijn

en natuurlijk mensen die planten en struiken een nieuwe tuin kunnen bieden.

Als u kunt helpen: laat het ons weten via plantenasiel@samenduurzaamzeist.nl

Meer berichten