Carol Dohmen
Carol Dohmen (Foto: Carol Dohmen)

Happy to inform me

Column door Carol Dohmen

Vorige week kreeg ik een mail van Aneela John. Ik weet net zomin als u wie dat in hemelsnaam is, maar gelukkig legt ze dat me in de betreffende mail helder uit. Ze is een 56-jarige Mongoolse vrouw (dat schept meteen een band en nee, ik ben niet van Mongoolse afkomst) die in Burkina Faso woont. Ze is een echte business woman, ze handelt in goudstof en goudstaven. Het droevige nieuws is dat ze binnenkort zal overlijden aan de verwoestende gevolgen van borstkanker. Aan haar levendige fantasie zal het niet hebben gelegen, maar ze heeft kind noch kraai. Niemand wilde zijn leven delen met de arme Aneela, ze is de Remi onder de 56-jarigen, geheel alleen op deze wrede wereld. Hoewel arm, waar Remi nog voor een grijpstuiver met een aapje en drie honden op de markt in Frankrijk moest dansen om in leven te blijven, heeft onze Aneela in Burkina Faso tien miljoen US dollar op de bank staan.


'Aan haar levendige fantasie zal het niet liggen'


U raadt het al, die dollars komen allemaal mijn kant op! Dat gebeurt óf nu onmiddellijk óf wanneer ze de race van het leven heeft beëindigd, dat laat ze expliciet en met gepast gevoel voor drama in het midden. Ik hoef alleen wat persoonlijke gegevens terug te mailen en dan kan ik uitzien naar een financieel zorgeloos leven, bijvoorbeeld ergens op de Bahama's of een ander paradijselijk oord waar de zon altijd schijnt en iedereen lief en behulpzaam is. U leest het goed, ik heb een voorkeur voor een warm klimaat, palmbomen en aardige mensen, want deze invulling is geheel voor eigen rekening. Geen laarzen en regenpakken meer, een einde aan het geploeter om stof voor een nieuwe column te zoeken, geen gelobby meer voor mijn bedrijf, geen gedoetjes met mensen, iedereen zal van me houden. En zo niet, jammer dan maar ik ben weg. Met medeneming van een aantal geliefden, want geld speelt immers geen rol meer.


Er zit wel een kleine adder onder het gras, ik mag slechts de helft van het geld zelf houden. Aneela is een vrouw met een groot hart. De andere helft van dat zuurverdiende geld (het is haar allemaal niet aan komen waaien hè) moet ik besteden aan arme wezen, moederloze baby's, gehandicapte medemensen en weduwen. Dat zal ook haar eigen zielenheil ten goede komen, want de delving van goud is een smerig zaakje. De mijnen verbruiken grote hoeveelheden water, wat in een land als Burkina, dat niet is gezegend met de overvloed waar wij ons regelmatig over mogen verheugen, een probleem voor de lokale boeren oplevert. Om maar niet te spreken over de omstandigheden waaronder de delving van het goud plaatsvindt of de wijze waarop diezelfde boeren van hun van goud verdachte grond worden verdreven. Dit alles gaat Aneela via mij, de uitverkorene, weer allemaal goedmaken.

She is happy to inform me!

Meer berichten