In mei verzorgt Theatergroep Demasqué jubileumvoorstellingen van 'Een Sneeuw' met Tom van Dongen, Corrie van Dijck, Tineke Hoopman, Niels van Laar, Jory Schoondermark, Floris Bikker, Eeke Spinder, Brandon Toorop, Astrid Onderwater e.a. FOTO: Theatergroep Demasqué
In mei verzorgt Theatergroep Demasqué jubileumvoorstellingen van 'Een Sneeuw' met Tom van Dongen, Corrie van Dijck, Tineke Hoopman, Niels van Laar, Jory Schoondermark, Floris Bikker, Eeke Spinder, Brandon Toorop, Astrid Onderwater e.a. FOTO: Theatergroep Demasqué (Foto: Theatergroep Demasque)

Humor en diepgang met Demasqué

Branie en bravoure. Humor, lef en diepgang. Theatergroep Demasqué bestaat 35 jaar. Met het bijzondere toneelstuk 'Een Sneeuw' wordt het jubileum in mei gevierd.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST – "Een stel jonge 'honden' die het beter wisten, vonden in 1983 dat het amateurtoneel in Zeist beter, spannender en gedurfder kon."

Een van de oprichters is Ronald de Bruin. "Het is een jubileumjaar met een zwart randje, want begin mei vorig jaar overleed medeoprichter Jan van Sas. Hij was een van onze grote inspirators. Altijd bevlogen en betrokken. We gaan in zijn geest verder. Dit betekent vuur, passie en humor."

Passend jubileumstuk

Het 35-jarig jubileum wordt in mei gevierd met 'Een Sneeuw'; in december en januari komen jubileumvoorstellingen van de Gysbregt van Aemstel.
De keuze van het eerste jubileumstuk past in de traditie van de meimaand: herdenken en vieren. "Het stuk 'Een Sneeuw' gaat over de wijze waarop oorlogsherinneringen doorwerken in drie generaties. Allen willen praten, maar dat kunnen ze niet. Noodgedwongen of vrijwillig zwijgen ze over de pijn van de herinneringen, die ze als volwassene of als kind hebben meegemaakt. Of juist niet hebben meegemaakt, maar waaraan ze wel herinnerd worden door de pijn en zwijgen van anderen. Iedereen lijdt en allen zoeken troost.

Zware onderwerpen, maar niet zonder humor geschreven door Willen Jan Otten en bij Demasqué ook niet zonder humor gespeeld." Acteurs zijn onder anderen Tom van Dongen, Corrie van Dijck, Tineke Hoopman, Niels van Laar, Jory Schoondermark, Floris Bikker, Eeke Spinder, Brandon Toorop en Astrid Onderwater."

Mauthausen-liederen

In het voorprogramma worden Mauthausen-liederen gezongen. Vier liederen die gebaseerd zijn op gedichten van Iakovos Kambanellis, overlevende van naziconcentratiekamp Mauthausen-Gusen. De Bruin: "Zoals hij zelf uitlegt kan de hel van het zwartste zwart alleen bedwongen worden door er het witste wit tegenover te zetten. De liederen gaan over het ergste lijden, maar vooral over liefde en levenskracht. De melodieën zijn gecomponeerd door Mikis Theodorakis, Grieks componist, dirigent en politicus. De liederen worden gezongen door de Demasqué-leden Fred van der Puijl, Trees Wissenburg, Aylin van Sas en Vincent Blok, onder leiding van de Zeister dirigent Martin Kuijlenburg."

Aangepaste aanvangstijden

De aanvangstijd op 4 mei is 19.15 uur. "Na de voordracht van de liederen, is gelegenheid naar de Nationale Dodenherdenking op televisie te kijken. Hierna begint het tweede deel van de voorstelling", aldus De Bruin. Voor de andere dagen gelden andere begintijden.

De voorstellingen zijn op 4, 5, 6, 11, 12 en 18 mei, in het theater van Het Kunstenhuis, Egelinglaan 2b, Zeist. Aanvangstijd van zaterdag 5 mei is 19.30, zondag 6 mei 14.00 uur; 11, 12 en 18 mei 19.30 uur.

Entree is 15 euro; 12,50 euro voor leden van ASZ en 10 euro voor CJP-pashouders.

Informatie en reserveren op www.demasque.nl.

Meer berichten