Wethouder Sander Jansen reikte trainersdiploma's uit aan 17 cursisten van Atletiekvereniging Fit. FOTO: Rutger van den Hoofdakker
Wethouder Sander Jansen reikte trainersdiploma's uit aan 17 cursisten van Atletiekvereniging Fit. FOTO: Rutger van den Hoofdakker (Foto: Rutger van den Hoofdakker)

17 trainersdiploma's uitgereikt bij Atletiekvereniging Fit

Op 26 april reikte wethouder Sander Jansen trainersdiploma's uit aan 17 cursisten van Atletiekvereniging Fit. 'Het is van belang dat trainers voor kinderen en volwassenen goed gekwalificeerd zijn om hun sport zo goed mogelijk te beoefenen', benadrukte de wethouder van o.a. sport. Nog twee cursisten verwachten op korte termijn ook hun diploma te behalen.

door Rutger van den Hoofdakker

Zeist - De atletiekvereniging telt circa 400 leden. Naast de atletiekvereniging is er ook een survivalvereniging met circa 170 leden. De trainingen zijn een initiatief van Sportief Zeist waarvan Joska Le Conté buurtsportcoach is. 'Ik houd contact met sportverenigingen', zegt Joska met uitzicht op de atletiekbaan. 'Ik ben ook trainer, maar ik heb het te druk om veel trainingen te geven momenteel'. Twee tot drie maanden duurt de opleiding waar zowel theorie als praktijkonderdelen worden behandeld. 'Denk bij theorie o.a. aan de omgang met mensen als trainer' zegt Joska. 'Bij praktijk moet je bijvoorbeeld denken aan lichaamshouding bij kogelstoten, speerwerpen of hardlopen. Er is bijvoorbeeld heel veel winst te behalen door een juiste afwerphoek of een effectieve afzet.' De deelnemers die de cursus hebben doorlopen zijn volgens de Nederlandse Atletiek Unie op niveau 2, maar AV Fit geeft nog wat extra's daarbij zoals clinics verspringen en hardlopen. Voor de enthousiastelingen is er nog een cursus op niveau 3. Joska uit Soesterberg is zelf een uitstekende sporter. In haar jeugd werd ze Nederlands kampioen polsstokhoogspringen met een hoogte van 3.30 meter. De nu 30-jarige vrouw beoefent ook de stoere sport 'skeleton'. 'Skeleton is een sport waarbij je op een slee op je buik met je hoofd naar voren zo snel mogelijk een bobsleebaan af gaat' legt Joska uit. 'De slee zelf wordt ook wel skeleton genoemd'. Joska behoort tot de top twintig van de wereld en doet vaak mee aan World Cup Wedstrijden. 'Ik had me volgens de internationale eis drie keer gekwalificeerd voor de Olympische Spelen', zegt Joska, 'maar de Nederlandse eis om uitgezonden te worden was strenger waardoor ik nooit heb mogen deelnemen.' In de zomer doet Joska veel aan sprint training.
'Een snelle start is zeer belangrijk', gaat Joska verder. 'Het is een sprint van circa 20 meter en dan zo snel mogelijk op de slee duiken. Om topfit aan de start te staan, train ik vrijwel dagelijks'.

Meer berichten