35 jaar Kringloopcentrum Zeist

Door Maarten Bos

Kringloopcentrum "De Wegwijzer" in Zeist bestaat dit jaar 35 jaar. De Kringloopwinkel was een van de eerste in Nederland en is in 1983 opgericht door mevrouw C.L. Riemens van de Stichting Mileuzorg Zeist. De oprichters stoorden zich destijds aan de toenemende troep op straat en de enorme verspilling in de samenleving. Het antwoord lag volgens hen in recycling. Mevrouw Riemens stond ook aan de wieg van de glasbak en overleed in 2017 op 98-jarige leeftijd.

Martine in 't Veld en Riet Lenting zijn betaalde krachten bij het Kringloopcentrum aan de Johannes Postlaan. Lenting is directeur van de winkels in Zeist, Driebergen en Doorn. "Zo bijzonder zijn onze winkel en onze werkgemeenschap dat de VPRO-televisie ons uitgekozen heeft uit 50 locaties om geportretteerd te worden. De TV-afleveringen zijn onlangs uitgezonden", zo vertelt Lenting.

"Wij hebben drie belangrijke speerpunten. We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden op herintegratie. We proberen door hergebruik van goederen te strijden tegen overproductie en milieuvervuiling en willen daarmee het milieu ondersteunen. En we hebben ook een maatschappelijk doel".

Er werken verspreid over Zeist, Driebergen en Doorn 350 arbeidskrachten bij het Kringloopcentrum. De meeste daarvan zijn vrijwilligers. Lenting: "We hebben 27 betaalde medewerkers die we nodig hebben voor een goede bedrijfsvoering".

Onder de vrijwillige arbeidskrachten bevinden zich vluchtelingen met en zonder status, taakstraffers, ex-gedetineerden, mensen met een psychiatrische achtergrond, ex-verslaafden en zelfs beginnend dementerenden. Zij krijgen in de winkels de kans om de draad (weer) op te pakken en persoonlijke groei door te maken door werkzaamheden, sociale contacten en het verkrijgen van structuur. Het Kringloopcentrum is ook erkend leerbedrijf en heeft verschillende stageplekken.

Daarnaast is er het recyclen. In 2016 haalden de drie vestigingen tezamen 142 miljoen kilo goederen op. 85% daarvan werd hergebruikt. Dat leverde een aanzienlijke CO2-besparing op. Lenting: "En wat het maatschappelijk doel betreft: we werken samen met maatschappelijke organisaties als het sociaal team en we hebben een Repair café. Ook organiseren we het Geheugen café. We houden dan bijeenkomsten waarbij we voorwerpen van vroeger presenteren aan (demente) bejaarden en hun begeleiders. We bezorgen de ouderen daarmee een fijne middag en we zetten hun hersenen aan het werk wat een positief effect heeft op mensen met dementie".

Martine in 't Veld, die hoofd bedrijfsbureau is bij het centrum, wil nog iets kwijt: "Op 2 juni vieren we ons 35-jarig bestaan met een grote barbecue voor alle huidige en vroegere medewerkers. Ze zijn dan allemaal van 16 tot 19 uur welkom aan de Johannes Postlaan".

Meer berichten