Bij het Repair Café kun je al je apparaten laten repareren. Als er niets meer te herstellen valt nemen ze het apparaat in en halen het uit elkaar bij een goede doelen stichting. FOTO: Maarten Bos
Bij het Repair Café kun je al je apparaten laten repareren. Als er niets meer te herstellen valt nemen ze het apparaat in en halen het uit elkaar bij een goede doelen stichting. FOTO: Maarten Bos

Al zes jaar Repair Café Kerkebosch

Door Maarten Bos

Al zes jaar bestaat er in Zeist het Repair Café. Deze werkplaats is te vinden in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Lodewijklaan 15 in Kerckebosch. Iedere tweede zaterdag van de maand is het Café van 10 tot 14 uur geopend.

Het Repair Café is ooit ontstaan uit een initiatief van Transition Towns en Meander Omnium. Op dit moment is het een onafhankelijke stichting. Roel van Nieuwstadt (57) is gemeenteraadslid voor Groen Links in Zeist en al vijf jaar penningmeester in het Cafébestuur. Hij vertelt: "Bij ons kun je al je apparaten laten repareren. Als er niets meer te herstellen valt kunnen we het apparaat innemen en uit elkaar halen bij een goede doelen stichting. De onderdelen hergebruiken we of we verkopen ze. Het doel is om zo min mogelijk weg te gooien, maar soms moeten goederen natuurlijk wel naar de vuilstort".

Roel vervolgt: "We hebben een publiek dat vooral vijftig plus is. Zij hebben nog de mentaliteit om niet zomaar alles weg te gooien en zij brengen apparaten die door professionals niet meer gerepareerd worden, zoals stofzuigers en koffiezetapparaten. Duurdere, modernere apparatuur kan beter bij de professionele reparateur worden gebracht. Die geeft dan ook garantie. Die geven wij niet, maar onze service is wel gratis. Er mag wel een vrijwillige bijdrage worden gegeven".

Van Nieuwstadt is vanuit de pijler circulaire economie van burgerplatform Samen Duurzaam Zeist samen met anderen bezig om de initiatieven op het gebied van herstelwerkzaamheden in Zeist te bundelen. Van Nieuwstadt: "We gaan het gesprek aan met de Kringloopwinkel, de Weggeefwinkel en het Repair Café Austerlitz. Die doen alle op hun eigen manier herstelwerk. Door onze krachten te verenigen krijgen we de beschikking over meer vrijwilligers, kunnen we misschien vaker open zijn en worden we aantrekkelijker voor de Zeistenaren en de aspirant-vrijwilligers".

Het raadslid legt verder uit: "We willen graag dat iedereen weet dat er plekken in Zeist zijn waar je met je kapotte spullen naartoe kunt. Daarvoor zoeken we ook de publiciteit. We willen wat wij noemen "grondstoffenbewustzijn" aankweken bij de mensen". Tot besluit zegt Van Nieuwstadt nog dit: "Mijn activiteiten komen voort uit een warme sympathie voor het streven naar meer duurzaamheid in onze gemeenschap. We kunnen daarbij altijd meer vrijwilligers gebruiken. We hebben er bij het Repair Café nu ongeveer vijftien. We hebben ook behoefte aan mensen die niet technisch zijn en bijvoorbeeld bezoekers ontvangen of de administratie doen".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden