Bert van Ginkel, Puck Steenhuizen, Hans Nijman, Marja Kuiper staan voor het gebouw waar Het Lokaal was gehuisvest. Later werd het gebouw de Katholieke Kerk, in 2015 werd deze gesloten, momenteel staat het leeg.  FOTO: Carol Dohmen
Bert van Ginkel, Puck Steenhuizen, Hans Nijman, Marja Kuiper staan voor het gebouw waar Het Lokaal was gehuisvest. Later werd het gebouw de Katholieke Kerk, in 2015 werd deze gesloten, momenteel staat het leeg.  FOTO: Carol Dohmen

Austerlitz duikt in het verleden

Door Carol Dohmen

Austerlitz heeft een nieuwe werkgroep: 'Lokaal Austerlitz'. Deze enthousiaste groep heeft de zorg voor het erfgoed van het historische dorp op zich genomen. Geïnspireerd door een geslaagde tentoonstelling over het basisonderwijs in Zeist (eerder dit jaar georganiseerd door Het Geheugen van Zeist) presenteren zij zich binnenkort met een actieve tentoonstelling over de geschiedenis van de school in Austerlitz.

Austerlitz - Al jaren verzamelt Hans Nijman, voorzitter van de werkgroep, alles wat hij maar kan vinden aan sporen, materialen en verhalen over de geschiedenis van Austerlitz. Inmiddels heeft hij een groep gelijkgestemden om zich heen, Lokaal Austerlitz. De werkgroep is vernoemd naar 'Het Lokaal', het verenigingslokaal dat de familie de Beaufort op 12 augustus 1887 aan het dorp heeft geschonken. Het Lokaal had een stichtelijk doel, onder andere het bestrijden van drankmisbruik en was de voorloper van het huidige Dorpshuis. Daarnaast verwijst het woord lokaal ook naar 'plaatselijk' en typeert daarmee de cultuur van het dorp: zoveel mogelijk zelf ter plaatste oppakken en organiseren.

Met de organisatie van 'Hoe het was in de klas' heeft de werkgroep verschillende doelen voor ogen. Het is een actieve tentoonstelling voor oude en nieuwe bewoners, een reünie én eerste kennismaking van het dorp met de werkgroep. Hans Nijman: "We hebben heel veel klassenfoto's verzameld. De eerste is uit 1908. Gek genoeg kennen we meer namen van de mensen die er opstaan uit de tijd voor de oorlog dan erna. Dat hiaat willen we wegnemen". Bert van Ginkel, een echte Austerlitzer, vult aan: "Daarom willen we graag dat de oudere bewoners ook komen. Misschien herkennen ze zichzelf of de andere kinderen die op de foto staan. Zo kunnen ze helpen met het aanvullen van de namen. En natuurlijk komen dan de verhalen en de herinneringen los."

De avond krijgt de sfeer en aankleding van een echt klasje. Marja Kuiper, lid van de werkgroep en voormalig leerkracht, zal als een echte juf het aanvullen van de namen verzorgen. Meester Mulder, inmiddels in de tachtig, komt de avond versterken met zijn verhalen en er worden oude filmpjes vertoond. Ook voor nieuwe bewoners is het leuk. De huidige school wordt deze zomer gesloopt om plaats te maken voor een nieuw, eigentijds complex in het Hart van Austerlitz. Het is fijn om de geschiedenis te kennen en sfeer te proeven.

Tijdens het interview komen de verhalen los. Puck Steenhuizen en Bert van Ginkel hebben allebei op de basisschool gezeten. Hun ogen glimmen wanneer ze vertellen hoe de school eruitzag, waar het kolenhok was en welke streken de jonge Puck uithaalde waardoor hij in dat kolenhok werd opgesloten. Voorvallen die de huidige generatie niet meer kent en daarom des te leuker om te bewaren. De werkgroep is eensluidend: "Deze avond, waar verleden en heden samenkomen, is interessant voor iedereen van 30 tot 90 jaar. Breng uw oude klassenfoto's mee, wij scannen ze zodat u niet wordt vergeten".

Meer berichten