Dorian doopt TU Delft Solar Boat met schoon water

Dinsdag 1 mei heeft tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe de nieuwe TU Delft Solar Boat 2018 gedoopt bij de Oostpoort in Delft. Teamlid Manon van Eijkelenburg uit Zeist is samen met het TU Delft Solar Boat Team hartstikke trots op hun nieuwe boot op zonne-energie. De boot is door Dorian gedoopt met plastic-vrij water uit de Schie om zo het belang van een schoner leven te benadrukken.

Na de doop heeft het TU Delft Solar Boat Team haar nieuwe Solar Boat voor het eerst varend aan het publiek laten zien om zo aan te tonen wat er mogelijk is met maar een klein beetje zonne-energie.

Voorafgaand aan de doop van de TU Delft Solar Boat 2018 heeft het team plastic uit het water bij de Oostpoort gevist. Hiermee liet het team zien hoeveel plastic er eigenlijk wordt weggegooid en in het water terecht komt. Op deze manier sloegen Dorian van Rijsselberghe en het TU Delft Solar Boat Team de handen in een om aan te tonen dat duurzaamheid niet alleen zuinig omgaan met energie betreft, maar dat er ook een schonere levensstijl voor nodig is. Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de energie die binnenkomt, maakt de boot onder andere gebruik van draagvleugels onder de romp zodat deze bij een snelheid van 20 km/h volledige uit het water komt. Hierdoor verlaagt de weerstand onderwater drastisch en is er minder energie nodig om nog harder te gaan. Daarnaast ontwerp het team de boot zo licht mogelijk. Het gewicht van de boot ligt rond de 115 kilogram. Hierdoor heeft de boot minder energie nodig om uit het water te komen. Het TU Delft Solar Boat Team is een team van 24 studenten van de TU Delft. Het team ontwerpt, bouwt, test en racet in één jaar een boot die vaart op puur zonne-energie. Dit doen zij om grenzen te verleggen van wat er mogelijk is met duurzame energie en om de maritieme sector hiermee te inspireren. Ze laten zien dat je met heel weinig energie, heel veel kunt bereiken. Zo vaart de boot met een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur op de hoeveelheid energie die een waterkoker nodig heeft. Verder heeft het team een wereldrecord neergezet als de snelste Solar Boat met een snelheid van 55 kilometer per uur. Dit is mogelijk doordat de romp volledig uit het water komt bij een snelheid van slechts 20 kilometer per uur. De boot vaart vanaf dat moment op twee draagvleugels waardoor onze weerstand drastisch verlaagt.

Doordat de boot slechts twee steunpunten heeft, is deze niet stabiel uit zichzelf. Hiervoor vertrouwt het team op het principe van fietsstabiliteit: de boot maakt als het ware constant een vallende beweging, maar door tegen de valrichting in te sturen, blijft deze overeind en rechtdoor precies hetzelfde als dat je op de fiets stabiel blijft.

Het TU Delft Solar Boat Team zal met de nieuwe boot meedoen aan de wereldwijde Solar Sport One Competitie. Deze zonne-boot race competitie bestaat uit vijf wedstrijden tussen mei en juli in. Het doel van het team is om deze competitie te winnen om zo te laten zien dat je met heel weinig energie, heel hard kunt varen.

Om de race competitie te kunnen winnen moet het team een zo'n efficiënt mogelijke boot bouwen zodat ze boot zo hard mogelijk kan varen met zo min mogelijk energie. Zo kan de boot al een snelheid bereiken van 30 km/h met de energie van een waterkoker!

Het team hoopt zo in juni 2018 een Solar boat record neer te zetten door met de zonne-energie van één dag zon zo veel mogelijk kilometers te varen op een meer in Nederland.

Meer berichten