Charly met muilkorf FOTO: Ezelsociëteit
Charly met muilkorf FOTO: Ezelsociëteit

Charly op rantsoen

Laat je niet afschrikken door Charly's masker, hij doet geen vlieg kwaad. Charly (20) kwam ooit in de opvang terecht als steun en toeverlaat van zijn beste vriend en broertje Shrek (17), die een auto-immuunziekte heeft. Charly is zelf gezond, sociaal, betrouwbaar en bijzonder gevoelig. Maar ook dol op eten en inmiddels veel te zwaar.

Overgewicht is gevaarlijk voor ezels. Meestal zie je het, naast de omvang, aan hun nek, daar wordt het extra vet in opgeslagen. Charly's nek is zo dik, dat het voelt alsof die op knappen staat. Dat is pijnlijk. Ook hoefproblemen en zelfs hoefbevangenheid kunnen een ernstig en fataal gevolg zijn van overgewicht. Charly heeft daar al mee te maken gehad. Je zou misschien denken dat hij teveel lekkers binnenkrijgt, maar hij krijgt geen voerbakje en bezoekers mogen de ezels sowieso niet voeren.

Ezels komen oorspronkelijk uit sobere gebieden en hebben een heel efficiënte spijsvertering. Een ezel kan dus obesitas krijgen van teveel hooi. En arme Charly kan geen maat houden. Daarom is hij nu veroordeeld tot een graasmasker. Nadat hij een kwartiertje van het uitgedeelde hooi heeft gegeten, krijgt Charly het masker om, totdat het hooi door de anderen is weggewerkt. Onze lieve goedzak met zijn geweldig gezonde eetlust loopt er dan een tijdje mee rond. Best sneu, en hij kan er ook ontzettend zielig bij kijken. Daarom wordt hij extra geknuffeld door iedereen, waar hij toevallig ook dol op is en geen genoeg van kan krijgen.

www.ezelsocieteit.eu

Meer berichten