Burger Hulpverlener Sander Postma houdt een onlineinzameling voor een eigen defribilllator om mensen met een hartstilstand sneller te kunnen helpen. FOTO: Asta Diepen Stöpler.
Burger Hulpverlener Sander Postma houdt een onlineinzameling voor een eigen defribilllator om mensen met een hartstilstand sneller te kunnen helpen. FOTO: Asta Diepen Stöpler.

"Een 'hartveiliger' Zeist met een eigen AED"

Door Asta Diepen Stöpler

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Met een AED is de kans op goed herstel vele malen groter dan met handmatige reanimatie. Sander Postma (29) is Burger Hulpverlener. Sinds hij in Zeist woont - september vorig jaar - is hij 9 keer opgeroepen bij een hartstilstand. "Met een eigen AED kan ik mensen veel sneller helpen." Postma begon onlangs een crowdfunding om de benodigde 950 euro bij elkaar te krijgen.

Een AED is een automatische externe defibrillator, die het hart met elektrische impulsen weer op gang probeert te krijgen. "De overlevingskans met AED is 50 - 70%, tegen 10 - 20% bij een handmatige reanimatie. Als ik bij een oproep mijn eigen AED kan meenemen, zo wordt Zeist hartveiliger. Tijdens kantooruren zijn in winkels, (sport)verenigingen en bedrijven AED's beschikbaar. Maar dan nog kan het minuten langer duren voor ik er eentje gevonden heb.

Buiten kantooruren zijn er weinig defibrillators bereikbaar. Dan is het wachten op politie of ambulance, die gelukkig meestal snel ter plekke zijn. Maar als ik er eerder ben, scheelt dat kostbare tijd. "

Postma is docent economie aan een school in het voortgezet onderwijs. "Toen ik ging werken, volgde ik een EHBO-opleiding om mijn leerlingen in geval van nood te kunnen helpen. Tijdens de cursus deed ik de reanimatie- en AED-trainingen.

Als Burger Hulpverlener word je opgeroepen bij een reanimatie binnen een (fiets)afstand van 6 minuten van je huis."

Negen oproepen in een half jaar is best veel, daarom wil Postma een eigen AED hebben. Hij startte een actie om bijdragen van bedrijven te vragen. "Tot nu heb ik een kleine 200 euro mogen ontvangen, waarvan 100 euro van een ondernemer. Een andere ondernemer stelt bedrijfsruimte beschikbaar voor trainingen. Particulieren kunnen ook helpen door een bijdrage te storten."

Aan de kapstok van het Postma's appartement in Zeist centrum hangen zijn Rode Kruisjas en beademingsmasker. De Rode Kruisjas kreeg Postma omdat hij regelmatig vrijwillige EHBO'er is tijdens evenementen. "Als ik 's nachts opgeroepen word voor een reanimatie, kan ik direct mijn jas en masker pakken. Ik kan meteen weg. Wanneer ik ook nog een eigen AED heb, is dat top."

https://www.doneeractie.nl/actie/27740

Meer berichten