BuitenGewoon Kunst! tweedaagse

Ze komen uit heel Nederland en barsten van het talent: vijftien kunstenaars met een verstandelijke beperking dompelen zich op 15 en 16 mei onder in Utrecht en laten zich door de stad inspireren. Ze zetten hun impressies van de Domstad daarna in hun ateliers thuis om in kunstwerken. Die worden op zondag 4 november publiek geveild in Utrecht, voor een bijzonder doel.

Tijdens hun tweedaagse inspiratietour door Utrecht wordt elk van de vijftien kunstenaars gekoppeld aan een gevestigde collega uit de stad, zoals schilders Jeroen Hermkes en Sophia Anastasia, beeldhouwer Ruud Kuijer en keramiste Natasja Schrijvers. Samen bezoeken de duo's bijzondere locaties in Utrecht, zoals de Kloostertuin van de Domkerk, de Oudegracht en het Muntgebouw, en laten die op zich inwerken. De vijftien talenten overnachten bij Postillion Hotel in Bunnik en worden door Kassing Tours vervoerd naar de Domstad.

Samen maken de kunstenaarsduo's in Utrecht ook de eerste schetsen. In hun eigen atelier werken de vijftien talenten die daarna uit. De uiteindelijke kunstwerken worden deze herfst in Utrecht geëxposeerd. Tenslotte gaan ze op zondag 4 november in restaurant The Green House (Croeselaan 16, Utrecht) publiekelijk onder de hamer. Iedereen kan daarbij een bod uitbrengen!

Het project 'BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje' is een initiatief van Stichting hetWerkvan en HandicapNL. "Wij willen talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans bieden om zich verder te ontwikkelen. Daar is helaas vaak weinig of geen ruimte voor bij de dagbesteding", licht Femke Riel, bedenker van het project toe. "De inspiratietour brengt daar verandering in. Die heeft een ontroerende impact op alle deelnemers."

Vincent Bijlo: "Kunst laat ons zien wie we zijn: mens" en Barry Atsma, acteur en presentator van Down voor Dummies, steunen het project van harte. Atsma: "Ik heb het geluk dat ik me op zoveel gebieden heb kunnen ontplooien en heel veel kansen heb gekregen om mijn fascinatie te volgen. BuitenGewoon Kunst geeft zulke kansen ook aan talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperkingen. Dat is prachtig om te zien én belangrijk."

Met de opbrengst van het project wordt een kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking opgezet. Dit krijgt vorm in samenwerking met onder andere Kröller-Müller museum. Net zoals de vorige keren is 'BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje' mede afhankelijk van sponsors.

Meer berichten