De montage van een mooie houten tapkraan staat nog op het lijstje maar zo werkt het ook.
De montage van een mooie houten tapkraan staat nog op het lijstje maar zo werkt het ook.

Het is tijd voor de ton

Regentonnen zijn weer helemaal "in" maar eigenlijk van alle tijden: een makkelijke en goedkope manier om water op te vangen en te gebruiken.

Regentonnen zijn decoratief, nuttig, goed voor het milieu en het is ook leuk om op zo'n manier met zelf opgevangen regenwater kamer- en tuinplanten te verzorgen.

Regenpijpen zijn meestal aangesloten op de riolering. Daarmee verdwijnt het hemelwater direct richting waterzuivering. Zonde want het is schoon water en goed te gebruiken voor planten. Dat helpt ook tegen verdroging van de grond.

Vroeger werd regenwater afgevoerd naar een sloot of ondergrondse grindbak waar het water de grond in trok. Bij oude huizen is de hemelwaterafvoer soms nog op die manier geregeld. Zuinig op zijn en misschien een doe-het-zelfidee bij de bouw van een garage of schuur. Het plaatsen van een regenton kan natuurlijk altijd.

Tonnen zijn er in allerlei maten en materialen, variërend van het klassieke eikenhouten wijnvat tot gekleurde kunststof vaten. Voor elke tuin is er een passende te vinden. Bij tuincentra en veel bouwmarkten is een pvc-koppelstuk te koop waarmee je de ton zodanig aansluit op de regenpijp dat de ton niet kan overlopen omdat de aanvoer stopt als de ton vol is je de toevoer 's winters afsluit zodat er geen water in de ton komt. Maak de ton bij vorst wél bijna leeg.

Kortom: een sieraad in de tuin, handig voor gietwater en een bijdrage aan balans van grondwater en milieu.

Meer berichten