De Schieter was in de regio bekend om het ruime aanbod sportprijzen: wedsstrijdcups, vaantjes en medailles. De KNVB, Nederlande Judobond en veel sportverenigingen in de omgeving waren er klant.
De Schieter was in de regio bekend om het ruime aanbod sportprijzen: wedsstrijdcups, vaantjes en medailles. De KNVB, Nederlande Judobond en veel sportverenigingen in de omgeving waren er klant. (Foto: Archief familie Dekker)

Vorstelijk gewinkeld bij … De Schieter Sportprijzen

In deze serie blikken betrokkenen terug op winkels die hun stempel drukten op Zeist. Hendrik Jan Dekker vertelt over De Schieter Sportprijzen.

door Asta Diepen Stöpler

Austerlitz – "Mijn vader - Henk - werkte jaren bij Begeer en Van Veluw. In 1965 begon hij zijn eigen bedrijf. Een van zijn afnemers maakte ook sportprijzen. 'Is het iets voor jullie om te verkopen?' Een schot in de roos, want er was veel vraag naar. Aanvankelijk verkochten we de prijsbekers vanuit een kleine ruimte in de fabriek, maar deze plek werd al snel te klein. Toen bakkerij De Haan aan de Oude Postweg sloot, kochten wij het pand. Het aanbod van medailles, vaantjes, spelden en sportbokalen breidden we uit met industriële naamplaten, relatiegeschenken en graveerwerk in alle soorten en maten. Vooral plaatselijke en regionale sportverenigingen kwamen bij ons, zoals de voetbalverenigingen SV Zeist, Saestum en Jonathan. Ook de Nederlandse Korfbalbond was klant.

 

De KNVB was een van onze grootste klanten. Op een donderdag kwam een man binnen en vroeg of ik zaterdag enkele tientallen gegraveerde bekers kon leveren voor een jeugdtoernooi. Normaal een opdracht van 2 weken, maar met de nodige improvisatie kon ik tijdig leveren. Je kunt kinderen toch niet zonder prijs laten voetballen. Hij bleek bij de KNVB te werken en ik mocht voortaan alle bekers maken voor het amateur- en betaald voetbal tot en met de eerste divisie, plus kampioenschalen en vaantjes voor straat- en schoolvoetbalcompetities. Een keer gaf een concurrent een heel goedkope offerte voor bekers in het amateurvoetbal. Ik mocht de offerte inzien: hij offreerde vernikkelde bekers in plaats van de gevraagde verzilverde exemplaren. Ik kreeg de opdracht gelukkig alsnog.

 

Af en toe verkochten we aan particulieren, zoals aan zanger-radiomaker Henk Westbroek. Tijdens een reportage voor Radio Utrecht in Austerlitz zag hij twee kinderen een kruispunt dat vol zand lag, schoonvegen. Hij kocht voor hen twee medailles om hun inzet te prijzen. Het graveerwerk deed ik meteen en de uitreiking was in onze zaak."

 

Meer berichten