Wil Vroon en Sander van Rhijn praten graag over de mooie tijd bij notariskantoor Van Rhijn. "Hard werken in een goede sfeer met de collega's."
Wil Vroon en Sander van Rhijn praten graag over de mooie tijd bij notariskantoor Van Rhijn. "Hard werken in een goede sfeer met de collega's." (Foto: )

Duizendpoot Wil Vroon 49 jaar bij notarissen Van Rhijn

"Een typiste zonder typediploma. Zo begon ik 11 augustus 1969 bij notariskantoor Van Rhijn." Wil Vroon werkt er bijna 49 jaar. Eind deze maand neemt ze afscheid. Omdat ze liever op de achtergrond blijft - "daar voel ik me het prettigst" - organiseerden haar collega's dit interview met haar en haar oud-werkgever Sander van Rhijn. Zij mag nu in het zonnetje staan.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist – "Mijn sollicitatie was bijzonder", herinnert Wil zich goed. "De boekhouder van het notariskantoor, de heer Wiersma, kwam bij mij thuis om het sollicitatiegesprek met de heer Van Rhijn sr door te nemen. Het bleek niet de voorbereiding te zijn, maar het echte gesprek. Op deze manier hoefde ik niet zenuwachtig te zijn. Ik was 16 jaar en had geen typediploma. Dat was geen probleem, als ik dit maar wel snel zou halen."


De eerste jaren werkte ze op een van de twee toenmalige typekamers op grote typemachines van de merken Adler en Olympia. "De officiële documenten moesten foutloos getikt worden op gezegeld papier met 6 doorslagen. Dit papier kostte 2 gulden per stuk en ik was in het begin wijsgemaakt dat als ik een fout maakte er per keer 2 gulden van mijn salaris zou worden ingehouden. En dat op een maandsalaris van 225 gulden."

Wil speelde een belangrijke rol bij de digitalisering op kantoor. "De elektrische typemachines werkten zoveel prettiger dan de ouderwetse machines. Midden jaren '80 kwamen de handige tekstverwerkers op de markt. Ik vond het leuk om het beste systeem uit te zoeken."

Later werkte ze op de onroerend goedafdeling en bij de receptie. "Wil is een van onze visitekaartjes", merkt Sander van Rhijn op, die in 1997 met pensioen ging. "Ze ontvangt de bezoekers vriendelijk en stelt hen op hun gemak. Een goede receptioniste is een duizendpoot, Wil ten voeten uit. Graag haalden we vroeger een grapje uit of hielden we collega's voor de gek. Maar we deelden op kantoor ook lief en leed. Als je zo lang collega bent, dan maak je veel mee uit het persoonlijke leven van elkaar."


Na haar afscheid gaat Wil op vakantie. "Om daarna te wennen aan mijn nieuwe situatie en dan kijk ik wat ik aan vrijwilligerswerk ga doen."

Meer berichten