Logo nieuwsbode-zeist.nl


Davy is op twee plekken actief binnen Reinaerde. FOTO: Deli Seligmann
Davy is op twee plekken actief binnen Reinaerde. FOTO: Deli Seligmann (Foto: Deli Seligmann)

We houden elkaar bezig

''Het levert mij ook energie op''

We spreken elkaar in het kinderdagcentrum de Berk van Reinaerde. Voor Davy een bekende plek waar hij jaren geleden al kwam als vader van zijn zoon met Syndroom van Down en autisme. Nu is hij er ruim een half jaar vrijwilliger. Hij is maatje van een aantal kinderen die hier dagelijks komen.

door Maartje Simons

Zeist - 'Ik krijg steeds meer bewondering voor de mensen die hier werken,' zegt hij meteen. 'Het is echt ontzettend zwaar en het is vooral veel geven.' Desondanks komt hij er wekelijks en dat geeft hem toch altijd weer een goed gevoel nu hij met pensioen is.

Je bent weer nodig

Toen Davy vorig jaar met pensioen ging is hij vrij direct opzoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Via de Vrijwilligersmarkt raakte hij in gesprek met Reinaerde. 'Als je werkt word je weekritme bepaald door je werkgever,' zegt Davy, 'maar als dat wegvalt moet je voor alles zelf het initiatief nemen. En daar moest ik erg aan wennen.' Davy heeft na zijn studie Bouwkunde lang voor ABN AMRO gewerkt en later bij ProRail. 'Als dat dan stopt met werken,' gaat hij verder, 'bekruipt je het gevoel dat je niet meer nodig bent. Nu ik vrijwilligerswerk doe komt dat gevoel van nodig zijn gelukkig weer terug. Mét het voordeel dat ik nu zelf kan bepalen wanneer ik opsta en wat ik ga doen. Maar ik besef me heel goed dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is, er wordt wel degelijk commitment van je verwacht.'

Vrijwilligerswerk

'Wat ik ervoor terug krijg? Ik kan er echt iets van mezelf in kwijt.' Davy is na het eerste gesprek op de Vrijwilligersmarkt nu op twee plekken actief binnen Reinaerde. Op de Berk is hij wekelijks twee uur aanwezig om met kinderen met een ernstige verstandelijke beperking iets te ondernemen. En bij de Buitenschoolse Opvang is hij gekoppeld aan twee pubers. Ik vraag hem of de het vrijwilligerswerk anders is als je ook ervaringsdeskundige bent. 'Ik blijf het zeggen, ik heb echt bewondering voor de mensen die hier werken. Het blijft aftasten en tijd nemen om de kinderen te leren kennen. Ik merk wel dat ik dingen doe die bij me passen, die ik zelf ook leuk vind. En op die manier levert het mij ook energie op, we houden elkaar bezig,' zegt hij met een glimlach. 'Ook ben ik erachter gekomen dat het overbrengen van kennis, het leraarschap, me goed ligt. En dat is toch een mooie bijkomstigheid van vrijwilligerswerk, ik leer er zelf ook weer van.'

Meer informatie

Ook geïnspireerd? Vrijwilligerswerk is er in vele soorten en maten. Bij de Vrijwilligerscentrale hebben we voor ieder wat wils met een vacaturebank met nu zo`n 280 vacatures. Liever eerst kennismaken met een organisatie?
Kom dan naar de Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis. Op 29 september van 13.00-15.30 uur is het zover.

www.vrijwilligerscentralezeist.nl

Meer berichten

Shopbox