Een aantal vakantiefoto's van vroeger. Archief: familie Terlingen
Een aantal vakantiefoto's van vroeger. Archief: familie Terlingen (Foto: Manon Roosendaal)

Op vakantie in de jaren 50: André en Marijke Terlingen

André (1947) en Marijke (1951) Terlingen, beide geboren in Utrecht en nu wonend in Odijk, houden nostaligsche gevoelens over aan hun vroegere vakanties. In de jaren '50 waren de vakanties en uitstapjes nog bescheiden, langzamerhand werden ze steeds luxer en ging men verder weg met de auto, zo ook André en Marijke.

door Manon Roosendaal

Zeist - De eerste gezinsvakantie van André was naar zijn opa en oma naar de wijk Tuindorp in Utrecht, zodat het grote gezin met toen nog vier kinderen (er zouden er nog drie volgen) dat normaal een bovenhuis bewoonde kon genieten van wat meer bewegingsruimte.

Daarnaast waren er uitstapjes naar het bos bij Rhijnauwen, de speeltuin de Pan, pal naast een spoorwegovergang, vertelt André. "Ook brachten we bezoekjes aan het 't Jagershuys in Zeist en de Biltse duinen."

Eerste ontmoeting met de zee
Later ging André met het hele gezin zwetend in een klein bestelautootje op vakantie naar Bakkum. Daar aangekomen overnachten ze in een tenthuisje en zag André voor het eerst de zee: ''Overweldigend was dat, zoiets enorms''. "We zijn er flink wat jaren geweest", vervolgt André. "We speelden in het bos, bezochten de sluizen bij IJmuiden en gingen bramen plukken in de duinen."

Madurodam
Marijke: "wij gingen met mijn ouders en zus dagjes uit met de trein, of we werden gebracht met de auto, naar Madurodam of Volendam waar we met de boot op rondvaart gingen en op de foto in klederdracht." Wat Marijke ook nog is bijgebleven was dat het gezin tijdens de vakantie soms Oostenrijkse en Duitse meisjes voor twee maanden in hun huis opving "volgens mij hadden ze het thuis niet zo goed en moesten ze aansterken".

Over de grens
Op haar negende had Marijke's gezin hun eigen auto, gingen ze voor het eerst de grens over naar Boppard in Duitsland. "We verbleven in een hotel wat voor ons heel bijzonder was en aten twee keer per dag warm. ''In de heuvels bij de Rijn gingen we veel wandelen". Toen ze ouder was werd Oostenrijk een favoriete bestemming: "Met lekker weer gingen we naar Wörthersee en er was warm gebak met drank erdoor of een cake wat overgegoten werd met vruchten. Heel smeuïg smaakte dat." glundert Marijke.

"Mij totaal niet verveeld"
André ging ook het liefste naar het strand "kastelen bouwen en kuilen graven. Ik heb mij totaal niet verveeld, vriendjes en vriendinnetjes gingen mee, waarmee we spelletjes deden als het slecht weer was. Mens Erger Je Niet, Jokeren, Eenentwintigen en Monopoly."

Meer berichten