Koos De Kwaadesteniet (r) bij burgemeester Koos Janssen op zijn 100ste verjaardag. Dochter Jetje lokte haar vader met een smoes naar het gemeentehuis. De burgemeester zat in het complot.
Koos De Kwaadesteniet (r) bij burgemeester Koos Janssen op zijn 100ste verjaardag. Dochter Jetje lokte haar vader met een smoes naar het gemeentehuis. De burgemeester zat in het complot. (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Eeuweling Koos bij burgemeester Koos

"Ik wil niet dat de burgemeester op mijn 100ste verjaardag komt. Voor mij hoeft al die drukte niet." Dit zei Koos De Kwaadsteniet diverse malen afgelopen jaar. Dat is goed, dan gaan wíj naar de burgemeester toe, dacht dochter Jetje.

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST - In het geheim regelde ze een afspraak met Koos Janssen en deze krant om de bijzondere verjaardag van haar toch te vieren. Koos en Koos kennen elkaar al langer en ze hadden het woensdag reuze naar hun zin in de burgemeesterskamer.

De Kwaadsteniet was handelsagent en vertegenwoordigers in meubels vanaf eind jaren '30. "Ik werkte in het hele land en alles ging met trein en bus. Soms huurde ik een fiets. Stoelen, tafels, ook kinderwagens verkocht ik. We haalden wel eens geintjes uit met verwaande collega's. Dan zetten we zijn verkoopboeken op het perron en vertelden het pas als de trein weer ging rijden." In 1961 verhuisden hij en zijn gezin naar Den Dolder. Na wat omzwervingen woonden Koos en zijn vrouw in Nijenheim en later in De Amandelhof. De jarige was actief, zegt burgemeester: lid van de cliëntenraad en de bewonerscommissie en als man met de handige handen. Nu doet De Kwaadsteniet het wat rustiger aan. Het klussen laat hij aan anderen over.

Meer berichten