Leerlingen van basisschool Op Dreef zaaien 400 m2 in, vlakbij hun school. Hier komen nu veel bloemen, waar bijen en andere insecten van kunnen leven. Foto: Huib Groeneveld.
Leerlingen van basisschool Op Dreef zaaien 400 m2 in, vlakbij hun school. Hier komen nu veel bloemen, waar bijen en andere insecten van kunnen leven. Foto: Huib Groeneveld.

Bijenweide in wijk Vollenhove

door Asta Diepen Stöpler.

400 m2 bloemenveld speciaal voor bijen. Woensdag zaaiden basisschoolleerlingen, buurtbewoners en mensen van Biga speciaal bloemenzaad in op een strook vlakbij de basisschool Op Dreef.

Wilde bijen kunnen alle steun in de rug gebruiken. De omgeving van de L-flat en Geroflat mag best fleuriger en gezelliger worden. Buurtbewoners bedachten het plan om een strook van 400 vierkante meter om te vormen tot een mooie bloemenzee.

Huib Groeneveld, toezichthouder van het Zeister openbaar groen hielp mee. Hij legde de beste zaaimethode uit: het zaad mengen met zand zodat dat plantjes niet te dicht op elkaar komen. En hoog uitstrooien. Door de wind was het voor sommigen niet altijd even makkelijk, maar het lukte uiteindelijk toch om 800 gram zaadmengsel te verdelen. Groeneveld: "Is er dit weekend al kleur?, vroeg een van de leerlingen. Dat duurt nog wel even, legde ik uit. Er komen verschillende soorten bloemen: sommigen houden van zon, anderen van schaduw. Het duurt 3 tot 4 jaar voordat er een goede balans is. Maar al heel snel zullen hier bloemen bloeien, zodat de bijen te eten hebben. Hopelijk zullen de buurtbewoners het veld regelmatig besproeien."

Het zaad is een speciaal mengsel uit de Kromme Rijnstreek, dat goed past in Zeist. Het veld zal 1 keer per seizoen gemaaid worden. Groeneveld: "We laten de bloemen helemaal uitbloeien. Het maaisel laten we een week liggen voordat het opgeruimd wordt, zodat er goed zaad gezet kan worden."

Het bijenveld is een van de acties om het aanzien van de buurt te verbeteren. Onlangs zijn op initiatief van buurtbewoners nieuwe picknicktafels in het park geplaatst. In de speeltuin van basisschool Op Dreef komt een nieuwe speeltoestel.

Meer berichten