Krijgskunstenaar Jeroen Heindijk komt op voor bomen. "De bomen zijn een volk dat ook op Aarde leeft." FOTO: Marcel Bos
Krijgskunstenaar Jeroen Heindijk komt op voor bomen. "De bomen zijn een volk dat ook op Aarde leeft." FOTO: Marcel Bos

Krijgskunstenaar komt op voor bomen

Door Marcel Bos

Het belang van oude bomen

"Ik sta voor bomen en ik wil ze een stem en rechten geven om ze zo langer en beter te beheren," vertelt Jeroen Heindijk uit Zeist. "De bomen zijn een volk dat ook op Aarde leeft. Ik begon mijn bedrijf en missie al 25 jaar geleden en ik heb inmiddels veel kennis opgebouwd. Deze kennis gebruik ik om mensen meer bewust van de bomen te maken. Dat doe ik door te vertellen over de lange relatie tussen mens en natuur."

Heindijk noemt als voorbeeld de grote beuken boven op de ijskelder bij de tuin van Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. Voor de Zeistenaar zijn er vele redenen waarom bomen op een bepaalde plek staan. Beuken geven namelijk koelte en die is vooral handig bij een ijskelder.

Heindijk: "Naast bomen beschermen wil ik ook mensen creatiever maken, mijn krijgskunst werkt daar aan mee. Het gaat om behoud van je vrijheid, jouw ruimte en om stevig op de grond staan, terwijl je jezelf tot de ander verhoudt. Het gaat niet om wilskracht of spierkracht maar om creatiekracht, want samen weet je meer. Mijn krijgskunst is inmiddels zodanig ontwikkeld dat ik als meester de ander ook een stem geef en luister naar zijn/haar bevindingen. Nu beoefen ik de krijgskunst door met diverse partijen in gesprek te gaan." "Het is heel erg belangrijk dat kennis over oude bomen weer gaat leven," zegt boomliefhebber Jeroen Heindijk. De boomexperts zien volgens hem nu ook steeds vaker het belang van oude bomen in! Nu ontwikkelt de boomliefhebber een app met alle informatie over wat over bomen beschikbaar is. "De beheerder weet de plantdatum en hoogte, sommige burgers weten wellicht iets over de geschiedenis van een bepaalde boom. Men kan ook een foto van een boom posten of een melding maken. (kijk ook op www.boomomdekaart.nl) Om de boom te leren kennen wat deze wezenlijk is, organiseert Jeroen gezamenlijke reizen naar Engeland waar veel oude bomen staan. Heindijk: "In mijn beleving zou heel Europa vol moeten staan met mooie oude bomen zoals je die in Engeland nog overal aantreft."

Meer berichten