De drie betrokken vrijwilligers (meedoeners) namelijk vlnr: William, Annet en Michael. FOTO: Maarten Bos
De drie betrokken vrijwilligers (meedoeners) namelijk vlnr: William, Annet en Michael. FOTO: Maarten Bos

Meedoen wil iedereen laten meedoen

door Maarten Bos

Een mooi gezamenlijk initiatief

Sinds april 2015 bestaat er in Zeist Meedoen in Zeist. Meedoen in Zeist probeert alle wijkbewoners te laten deelnemen aan de samenleving, ook zij die misschien buiten de boot vallen. Het is een initiatief van Kwintes, Abrona, Vitras en MeanderOmnium. Meedoen is gevestigd in het Wijkservicepunt Noord (dinsdag en donderdag van 10.00 tot 14.00 uur) en heeft spreekuur op Wijkservicepunt Vollenhove op donderdag van 14.30 uur tot 16.30 uur. Het project bedient heel Zeist-Noord.

Annet Abbas (43) en William Zwart (50) zijn beide zogenaamde meedoeners. Annet: "Zo noemen wij hier onze vrijwilligers. Zij komen hier naartoe om actief te zijn en een wens te vervullen. Dat kan van alles zijn. Bij mij was er de behoefte om iets te gaan doen en onder de mensen te zijn. Ik verzorg nu twee keer per week de eetclub, op donderdag de lunch, ik sta in het café en ik doe ook de administratie van mijn groepen. Vooral dat laatste vind ik heel leuk. Ik deed vroeger administratief werk. Ik ben hier nu anderhalf jaar en het bevalt heel goed".

De eetclub

Al sinds zij in het Wijkservicepunt Noord komt werkt Annet samen met William. William: "Wij doen altijd de boodschappen samen voor de eetclub. Het ging wat minder met mij en mij werd aangeraden om ergens aan mee te gaan doen.

Toen kwam ik hier terecht en dat heeft me enorm geholpen. Ik doe niet alleen de eetclub. Zo heb ik een oudere vrouw leren kennen via Meedoen in Zeist. Zij heeft een hond, maar kan die zelf niet meer verzorgen. Nu laat ik die hond uit voor haar. Zelf heb ik ook een hond. Ik ben nu steeds druk". De eetclub in het Wijkservicepunt Noord is erop gericht om mensen uit de wijk samen te laten eten en zo het alleen zijn te doorbreken.

Derde meedoener

De beide eetgroepen die er zijn zitten op dit moment vol, met op de maandagavond maar liefst zo'n 32 deelnemers. Naast Annet en William werkt nog een derde meedoener hier aan mee. Dat is een jonge Syriër die Michael heet en die heel populair is in het Wijkservicepunt. Annet: "Hij is pas zeven maanden in Nederland. Hij doet ook met ons mee om de taal beter te leren. Hij gaat drie keer per week in Utrecht naar school. Bij ons wordt hij erg gewaardeerd". Michael zat in Syrië op de universiteit in Damascus. Zelf zegt hij nog : "We zijn vaak beschoten. Nu ben ik met mijn familie in Nederland. Ik kom twee keer per week in het Wijkservicepunt". Tal van wijkbewoners en ook anderen vinden hun weg via Meedoen in Zeist. Zij brengen een wens in en gaan er zelf mee aan de slag. Computeren, honden uitlaten, een buurtfeest, alles komt aan bod. Een mooi initiatief, Meedoen in Zeist.

Meer berichten