De mandjes van Sterrenkindje FOTO: Lydia van der Meer
De mandjes van Sterrenkindje FOTO: Lydia van der Meer

Rouw-en verliesbegeleider Janine

Lydia van der Meer

Er zit geen einddatum aan rouw

Na jaren gewerkt te hebben als verpleegkundige is Janine van Veen sinds 2017 werkzaam als rouw- en verliesbegeleider. In haar werk als verpleegkundige merkte zij er te weinig psychosociale zorg werd geboden aan patiënten na operaties. Ze is een opleiding gaan volgen en nu begeleidt Janine mensen na een scheiding, ontslag, ziekte of overlijden. Ook heeft ze het bedrijf Sterrenkindje overgenomen dat draagmanden en kleding maakt voor kindjes die voor, tijdens of na de geboorte overleden zijn.

"Tijdens mijn werk als verpleegkundige bij hartrevalidatie merkte dat ik er hiaten waren tussen de richtlijnen van de hartstichting en de werkelijkheid. Patiënten liepen tijdens hun herstel van een operatie vaak aan tegen dingen uit hun verleden. Dat kon van alles zijn. Werk, familieproblemen. Niet persé gerelateerd aan hun hart. Maar het belemmerde wel hun herstel. Want je moet je focussen op je gezondheid, bewegen, gezond eten. Daar kwamen veel patiënten niet aan toe, omdat andere problemen hun in de weg zaten."

Janine volgde op eigen initiatief de opleiding rouw- en verliesbegeleider om deze patiënten beter te kunnen ondersteunen. Kort daarna is ze haar eigen bedrijf begonnen. Ze werkt aan huis in Huis ter Heide. "Soms ga ik ook de cliënt toe, of we maken een boswandeling. Afhankelijk waar de cliënt behoefte aan heeft." Veel zorgverzekeringen vergoeden deze gesprekken met Janine, omdat ze is aangesloten bij een branchevereniging.

"Rouwen mag nu wel in tegenstelling tot vroeger. In de krant stond: onze Koningin is niet meer op zakenreis, ze is nog steeds aan het rouwen om haar zus. Ik was ontzet. Natuurlijk is zij nog aan het rouwen. Maar voor degene die iemand heeft verloren, is gescheiden, of opeens werkeloos is, staat het leven stil. Hoe ga je daar mee om. Het is een zoektocht naar een nieuw evenwicht."

Meer berichten